Nikšićani "objasnili": Ovako se slavi Noć vještica

Uz dobru muziku i nezaobilazne “duhove”, kosture, svijeće i bundeve, kostimirani posjetioci Montenegro pub-a dočekli su zoru
357 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 14:00h

Montenegro pub bio je mali da primi sve one koji su željeli da učestvuju u Helloween party-ju (Noć vještica) koji tradicionalno održava u ovom lokalu.

Nikšićani iz godine u godinu pokazuju da u ovim teškim vremenima jedino mašte imaju na pretek. Bilo je zombija, vampira, vještica, klovnova, ali i mladih izviđača, partizana, četnika, čak se i “Hitler” ponosno prošetao pub-om.

Žiriju je bilo teško da izabere najbolju masku ali plehovi zeljanice, sirnice i kiflica su “nestrpljivo” čekali da budu pojedeni.

Prva nagrada

Prvo mjesto i nagrada u iznosu od stotinu eura i pleh kiflica od sira pripala je Branku Stojanoviću koji je te večeri bio Šeširdžija iz Alise, drugo mjesto i 50 evra uz pleh pite zeljanice pripalo je Mami Simpson, odnosno Tatjani Vukotić, dok je Nikola Vujadinović, koji je pokazao kako izgleda “smrt” dobio pleh pite od sira i flašu pića po izboru.

Druga nagrada

Uz dobru muziku i nezaobilazne “duhove”, kosture, svijeće i bundeve, kostimirani posjetioci Montenegro pub-a dočekli su zoru.

Treća nagrada

Proslava Noći vještica ima korijene u keltskom prazniku Samhainu i prvobitno je bila paganski običaj odavanja počasti mrtvima.

Kelti su Novu godinu proslavljali 1. novembra a noć uoči praznika slavili su Samhain, vjerujući da se tada duhovi vraćaju na zemlju, uzrokujući probleme i uništavajući usjeve.

Zbog toga su keltski sveštenici pravili ogromne lomače oko kojih se okupljao narod i palio usjeve i životinje kao žrtve božanstvima.

U toku proslave stari Kelti su nosili kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože, a irski imigranti su verziju ove tradicije prenijeli u Sjevernu Ameriku u 19. vijeku.

Galerija

Bonus video: