Barak Obama i dalje koristi Blekberi

NBC Njuz prenosi da Obama ne namjerava da u dogledno vrijeme promijeni telefon koji sada koristi
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Digitaltrends.com
Barak Obama, Foto: Digitaltrends.com
Ažurirano: 31.10.2013. 09:21h

Američki predsjednik Barak Obama i dalje koristi Blekberi mobilni telefon, rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

NBC Njuz prenosi da Obama ne namjerava da u dogledno vrijeme promijeni telefon koji sada koristi.

Pitanje koje mobilne telefone koriste svjetski lideri aktuelizovano je posljednjih nedjelja, pošto je otkriveno da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija ( NSA) špijunirala mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Pošto se zna da bi druge zemlje voljele da čuju šta Obama govori mobilnim telefonom, on je odlučio da ostane uz Blekberi kao jedan od najsigurnih telefona na svijetu", smatra stručnkak za borbu protiv terorizma i analitičar NBC Njuza Majkl Lejter.

Blekberi i dalje ima status sigurnog telefona, i pored toga što je kompanija doživjela vrtoglav pad u posljednjih pet godina, od kada je pala sa blizu pedeset odsto tržišta u SAD koliko je držala 2008. do manje od pet odsto koliko danas drži.

Obama je prvi predsjednik Amerike koji koristi Blekberi od kada je ušao u Bijelu kuću, a prema informacijama tehnoloških sajtova, predstavnici Tajne službe su kada je izabran preuzeli telefon, instaliravši posebne enkripcije za podatke i glas, pa je prvi čovjek SAD ponovo bio u mogućnosti da koristi uređaj koji ima.

Bonus video: