Američki tinejdžer planira da osvoji Južni pol za samo 22 dana

Tokom prve ekspedicije kada je osvajao Sjeverni pol sa svojih samo 15 godina, vođa njegovog tima je pozvao pomoć i tim je evakuisan sa samo 15 kilometara prije kraja rute
55 pregleda 3 komentar(a)
Parker Lijatod, Foto: Reuters
Parker Lijatod, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2013. 14:52h

Američki tinejdžer i mladi istraživač Parker Lijatod planira da postavi rekord kao osoba koja je za najkraže vrijeme obišla Južni pol.

Lijatod planira da 639 kilometara dugu rutu prođe za 22 dana pješke i skijajući. Ova avantura počinje 3. decembra.

Lijatod, koji ima 19 godina i živi u Kaliforniji, tri puta je odlazio na Sjeverni pol, i očekuje da će njegov poduhvat skrenuti pažnju na klimatske promjene.

Tokom poduhvata njega i njegovog saputnika, veterana istraživača Douga Stoupa, pratiće kamion koji će snimati i putem satelita prenositi slike njihove avanture.

"Moram biti spreman da 12 sati dnevno skoro mjesec dana vučem sanke teške oko 82 kilograma", kazao je on u Njujorku, tokom najave događaja.

Putovanje će početi pješke od Ros Ice, najvećeg lednika na Antarktiku, nakon čega će se skijama prebaciti dalje kada dođu do Leverett glečera.

Prelazeći oko 19 kilometara dnevno, cilj im je da predviđenu rutu pređu za 22 dana. Trenutni rekord je 24 dana, jedan sat i 13 minuta, a postavila

Putujući 18 milja na dan , cilj im je do pola u 22 dana. Trenutni rekord je 24 dana, jedan sat i 13 minuta i postavila ga je ekspedicija iz Norveške, 2011.

Lijatod kaže da je svjestan opasnosti koje ga čekaju na putu, a koje uključuju i niske temperature i koje idu i do -76 stepeni Celzijusa.

Tokom njegove prve ekspedicije kada je osvajao Sjeverni pol sa svojih samo 15 godina, vođa njegovog tima je pozvao pomoć i tim je evakuisan sa samo 15 kilometara prije kraja rute.

"Osjećao sam se kao da mi je neko opalio šamar", rekao je Lijatod, dodajući da se sada osjeća spremnijim za avanturu i ostajanje Južnog pola.

Bonus video: