Četiri stotine "živih mrtvaka" prošetalo Beogradom

Ovogodišnja šetnja imala je pored promocije FSFF-a, rada šminkera i majstora maski iz Srbije i dobre zabave, i humanitarni karakter
91 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 15:09h

Pjesma „Hodam kao zombi“ koju je izvela grupa „Goatmare and the Hellspades" bila je znak za oko 400 „živih mrtvaka“ da se grupišu na Trgu republike i krenu u šetnju istom trasom kao i prošle godine - Knez Mihailovom – podzemnim prolazom kod hotela Moskva - Trgom Nikole Pašića – do Doma omladine.

Šetnja zombija bila je prilika da se Beograđani, ali i brojni drugi posjetioci koji su se okupili u subotu tačno u 17 časova na Trgu republike, uvjere u vještine šminkera predvođene Miroslavom Lakobrijom i Ninom Vujasin, ali i promovišu Festival srpskog filma fantastike (FSFF), koji je, osmu godinu zaredom, organizovalo udruženje "Mladi kadrovi" u partnerstvu sa Domom omladine Beograd (DOB), pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Miroljubivi zombiji, zbog spremnosti da se fotografišu sa djecom ali i odraslima, da poziraju dok brojni fotoreporteri žele da ovjekovječe njihov trenutak transformacije, uopšte nijesu izgledali toliko strašno iako je “krvi” bilo na sve strane, vidjela se i poneka odrubljena glava, ispalo oko, visili komadi mesa, “mrtve” nevjeste nosile bidermajere.

Ovogodišnja šetnja imala je pored promocije FSFF-a, rada šminkera i majstora maski iz Srbije i dobre zabave, i humanitarni karakter - u DOB-u i na Trgu republike bile su postavljene kutije za dobrovoljne priloge, a sav novac će biti uplaćen "Prihvatilištu za odrasla i stara lica" u Kumodraškoj ulici.

Koliko je bilo interesovanje za prerušavanje u zombije govori i to da ih je prošle godine u šetnji učestvovalo oko 200, ove duplo više, a da je najmanje 50 prijava moralo da bude odbijeno zbog nedovoljnog broja šminkera.

U šetnji su učestvovali i mali zombiji, poput šestogodišnjeg Roberta koji je bio ponosan na svoj “novi” izgled i spremno pozirao čim se neko sa fotoaparatom okrene prema njemu.

Uz nezaobilazne krike, iskrivljene pokrete, vrlo uspješnu imitaciju i prisustvo policije, beogradski “mrtvaci” su prošetali do Doma omladine gdje su proglašene najbolje maske i gdje je dodjelom nagrada autorima najboljih filmova završen osmi Festifal srpskog filma fantastike.

Galerija

Bonus video: