Savjeti o vodi i hrani za vašeg psa

Hrana koju pripremate trebalo bi da bude svježa i raznovrsna, s puno mesa, raznog povrća, žitarica
228 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 13:03h

Prije nego što ste se odlučili dovesti svog psa kući prošli ste kroz sva ona važna pitanja o brizi i dobroj pripremi za kućnog ljubimca.

Ono što je za vašeg psa jako važno su uzgoj i dresura kao i izbor veterinara. Ali prije toga, najvažnije za njegovo zdravlje su hrana i voda, prenosi portal MojLjubimac.hr.

Voda

Voda je ključan element za sva živa bića, pa tako i vašem štenetu. Zbog toga mu morate omogućiti stalni pristup vodi. Ona mu uvijek mora biti dostupna i uvijek mora biti svježa.

Mijenjajte je jednom do dva puta dnevno. Kada idete napolje u šetnju pazite da vaš pas ne pije vodu iz nepoznatih izvora tj. iz onih mjesta koja nisu prikladna za ljude kao npr. iz lokvi ili bara gdje ustajala voda može biti puna bakterija i izvor raznih bolesti.

Možda ste negdje vidjeli kako pas pije vodu iz toaleta, međutim pripazite i na to. U toj vodi mogu biti ostaci štetnih bakterija ili jakih hemijskih sredstava za čišćenje.

Hrana za pse

Izbor hrane i način na koji ćete hraniti svog psa su jako važni za njegovo zdravlje. Psa možete hraniti gotovom psećom hranom, a možete mu je i sami pripremati.

U prodavnicama za kućne ljubimce postoji niz kvalitetne gotove hrane za pse prilagođene uzrastu i veličini psa. Kada kupujete hranu za psa, na pakovanju obratite pažnju na sastojke i sastav hrane. Proučite šta tačno treba vašem psu.

Ukoliko pak hranite psa hranom koju sami pripremate, vodite računa o tome da neke namirnice koje su dobre za ljude, nisu dobre za pse. Preslana hrana, zaprške sa bijelim ili crnim lukom, opšte prezačinjena hrana, davanje različitih kostiju itd. mogu štetiti zdravlju vašeg psa.

Hrana koju pripremate trebalo bi da bude svježa i raznovrsna, s puno mesa, raznog povrća, žitarica.

Kada hraniti psa?

Preporučuje se da svog psa hranite uvijek u isto vrijeme. To je bolje nego da mu je posuda uvijek puna hrane i da on uzima kad hoće i koliko hoće.

Na taj način pazite da se pas ne deblja (posebno važno kod nekih rasa koje su sklone debljanju) i imate potpunu kontrolu nad količinom hrane koju pas pojede.

Takođe, ako uvijek jede u isto vrijeme, pas će najvjerovatnije imati i potrebu za obavljanjem nužde u isto vrijeme. To i vama olakšava jer ćete tačno znati kad pas treba izaći napolje. Ono što je još dobro kod ovakvog načina hranjenja je da pas vidi i shvati da ste mu vi vlasnik i da ste vi taj koji mu daje hranu i da ste vi glavni u kući. Pas mora da zna da ste vi vođa jer je to jako važno pogotovo kod problema u ponašanju s kojima se možete susresti kod svog psa.

Za pse koji lako mogu prevrnuti posude dobro bi bilo odabrati one s gumom koje neće klizati

Posudice za hranu i vodu

Postoji čitav niz različitih posudica za hranu i vodu koje možete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. One mogu biti plastične, keramičke, metalne, raznih veličina i boja, povišene sa stalkom, s gumenom podlogom itd.

Za neke rase pasa (veliki psi) preporučuje se da posude za hranu i vodu budu povišene, kako pas ne bi morao previše da se saginje.

Za pse sa dugim ušima odaberite takav oblik posude da mu uši ne upadaju u nju dok pije ili jede.

Za pse koji lako mogu prevrnuti posude dobro bi bilo odabrati one s gumom koje neće klizati i neće ih baš lako moći prevrnuti. Bez obzira na to kakve posudice odabrali, važno je da ih redovno održavate čistima.

Galerija

Bonus video: