On je umjesto dosadne penzije izabrao da radi i usrećuje druge

"Ovaj posao je uzbudljiv i najbolji koji sam ikad imao. Makao mi je misli od frustracije i usamljenosti koje donosi penzija"
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 14:23h

Nkosana Mdikane je odavno mogao da ode u penziju, ali mu je to, kako tvrdi, predosadno.

Umjesto toga odlučio je da stare dane provede okružen ljudima kojima uljepšava život. Prije mjesec dana, u 74. godini, Nkosana je počeo da radi kao saobraćajac ispred jedne osnovne škole u Škotskoj.

Veći dio života je proveo u Južnoafričkoj Republici gdje je radio kao dostavljač i vozač, a nakon što se preselio u Škotsku 2003. godine obavljao je razne građevinske i selidbene poslove. Ali, ništa od toga nije ga ispunjavalo kao posao saobraćajca, a na to mu je pažnju skrenuo komšija.

"Ovaj posao je uzbudljiv i najbolji koji sam ikad imao. Makao mi je misli od frustracije i usamljenosti koje donosi penzija. Ne mogu da sjedim i gledam TV, to je predosadno", rekao je Nkosana.

On ipak nije saobraćajac kakav se viđa svakodnevno. Nkosana pjeva, pleše, pozdravlja sve ljude oko sebe, a sa djecom se rukuje ili pljesne dlan o dlan. Mnogi odabiru duži put do svog odredišta kako bi svako jutro prošli Nkosaninu raskrsnicu i na trenutak uživali u energiji kojom zrači, piše SWNS.

"I stariji me ljudi zamole da nešto otplešem. Ne treba mi muzika za ples, muzika mi je u tijelu. Kad pomislim na ritam, pokreti dođu sami", tvrdi vitalni Nkosana koji nije samo zabavljač na ulici već i savjesni saobraćajac.

"Radim sve u skladu sa zakonom. Pjevanje je dozvoljeno, plesanje je dozvoljeno, a tako i rukovanje sa prolaznicima", tvrdi odgovorno.

Iako njihova djeca idu u druge škole, brojni roditelji svakodnevno prolaze pored Nkosane kako bi ga mališani vidjeli i od srca se nasmijali, a on i njegova priča, kao što je jedna majka i rekla, završili su u medijima širom svijeta.

Galerija

Bonus video: