Kad mentalne bolesti postanu čudovišta...

Umjetnik ih dizajnira da budu dovoljno mala da mogu da sjede na ramenu "žrtve" i šapuću na njeno uho
146 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 13:56h

Tobi Alen, umjetnik iz Kornvola, pristupio je vizualizaciji mentalnih bolesti na drugačiji način. On je na svojim crtežima prikazao kako bi osam najčešćih mentalnih bolesti izgledale da su čudovišta.

Nacrtao je čudovišta koja bi odgovarala anksioznosti, depresiji, šizofreniji, socijalnoj anksioznosti, izbjegavajućem poremećaju ličnosti, graničnom poremećaju ličnosti, paranoji i disocijativnom poremećaju identiteta.

"Cilj ovih umjetničkih djela nije da pojasne ta psihička stanja, već da ih na neki način učini fizičkim entitetom, koji se može pobijediti", otkriva Tobi Alen za Daily Mail.

Umjetnik kaže da čudovišta oblik dobijaju sasvim spontano.

Dizajnira ih da budu dovoljno mala da mogu da sjede na ramenu "žrtve" i šapuću na njeno uho.

Alen objašnjava da čudovištima daje obično tamniju boju, koja, po njemu, odražava opresivne osjećaje.

Lice čudovišta socijalne anksioznosti je svjetlije boje, anemičnog izgleda, jer "veći dio života provodi u podzemlju".

"Socijalna anksioznost"

Čudoviše izbjegavanja poremećaja identiteta je slično čudovištu socijalne anksioznosti, samo što ono preferira život na zemlji, krijući se iza drveća. Ovo čudovište ima krila poput lišća, kako bi se što bolje sakrilo od ljudi.

"Izbjegavanje poremećaja identiteta"

Umjetnik čudovište graničnog poremećaja ličnosti opisuje kao "najnježnije po izgledu, ali najopasnije od svih čudovišta".

"Granični poremećaj ličnosti"

Čudovište šizofrenije je izuzetno pokvareno stvorenje koje manipuliše "žrtvama". Koristi i haluciogena sredstva kako bi kontrolislo i manipulisalo "žrtvama.

"Šizofrenija"

Čudovište depresije je osmišljeno kao stvorenje koje neprestano pluta sa pokrivenim očima, kako bi se sakrilo od svijeta. Svoj rep obmotava oko "žrtve" kako bi svoju depresiju podijelilo sa njom. U isto vrijeme, crpi pozitivnu energiju od "žrtve".

"Depresija"

Čudovište disocijativnog poremećaja identiteta je sposobno da vrlo brzo promijeni svoj oblik i specijalista je da zbuni "žrtvu".

"Disocijativni poremećaj identiteta"

Čudovište paranoje ima duge uši koje koristi kao radar za opreznost od opasnih aktivnosti.

"Paranoja"

Ova bića, kaže Alen, okupljaju se u rojevima oko svojih "žrtava", kako bi pojačali svoje emocije.

Umjetnik je kazao da je dobio predivne poruke od ljudi koji imaju neki ili više poremećaja koje je on nacrtao.

"Pisali su mi koliko im ovi crteži znače i koliko su im pomogli da se suoče sa svojim problemima", priča Alen, "Neki su mi se javili sa željom da nacrtam njihovo lično "čudovište".

Galerija

Bonus video: