Rađanje porodice: Kod kuće? Zašto da ne!

Danijela i Ivan Čkonjević dobili su 17. jula ćerkicu Iskru, a video koji je tom prilikom napravila Tamara Zidar je za 6 sati od objave pogledalo 7.000 ljudi. Pogledajte zašto
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 07:39h

Tamara Zidar je inženjer i zaljubljenik u fotografiju, kojom se bavi od 2006. godine. Kako kaže, porođaj i materinstvo su u njoj pokrenuli kreativnu lavinu. Ima 27 godina i dva sina.

Danijelu Čkonjević upoznala je na obuci za dule, i sa njom podijelila strast prema prirodnom porođaju, kod kuće, uz prisustvo dragih ljudi i supruga, tihe muzike sa slobodom kretanja i zauzimanja položaja koji trudnici u datom momentu odgovara.

"Ivan je bio uz Danijelu, masirao joj leđa, ljubio, mazio i pružao ljubav. Nisam mnogo čekala da izvadim fotoaparat. Atmosfera je bila inspirativna i željela sam da svaki momenat zabilježim"

"Divila sam joj se. Vjerovala je u sebe, svoje tijelo i moć rađanja. Željela je da svom djetetu pruži najprijatniji dolazak na svijet. Neposredno prije obuke sam otkrila fotografije porođaja. A onda i filmove. Teško je opisati osjećaj nakon gledanja.

Te emocije, ti pogledi, ta snaga i moć žene da rodi, prvo upoznavanje majke sa djetetom, otac koji gleda u svoju ženu očima punim poštovanja i ljubavi. One prave, iskrene, životne emocije, ovjekovječene. Maštala sam o tim fotografijama. Željela sve to da doživim i zabilježim.

A onda i dobila priliku kad me je Danijela pitala da budem sa njima na porođaju" kaže Tamara Zidar.

"Ivan je bio uz Danijelu, masirao joj leđa, ljubio, mazio i pružao ljubav. Nisam mnogo čekala da izvadim fotoaparat. Atmosfera je bila inspirativna i željela sam da svaki momenat zabilježim.

Babica me je uvjeravala da ne žurim i da se stvari neće tako brzo odvijati, ali sam ja bila opčinjena njima i trudeći se da budem neprimjetna i nenametljiva, šunjala se po stanu i lovila kadrove", piše Tamara u svom blogu.

"Prvo nisam planirala da pravim video. Snimala sam kratke kadrove isključivo zato što se tako nije čulo šljocanje aparata. Tek kad sam prebacila materijal i vidjela kako su kadrovi predivni, predložila sam Danijeli da napravim video.

Inače, prije toga nisam pravila video niti montirala ništa (osim kućnih vratolomija sa djecom) te je sve to bilo novo iskustvo i izazov za mene. Dopalo mi je jako, a oni su odlučili da video objavimo kako bi promovisali prirodan porođaj, pokazali da postoji i lijepa strana rađanja, u prijatnoj atmosferi i sa poznatim i dragim ljudima", kazala je Tamara za B92.

"Komentari i reakcije su veoma pozitivni i predivni. Za sada nisam naletjela na negativne, mada smo se spremili da će i takvih biti. Meni bliski ljudi, koji nisu iskusili porođaj, nisu baš najjasnije razumjeli moju strast za fotografisanjem porođaja, ali su promijenili mišljenje kad su vidjeli video.

I video definitino izmamljuje suze, čak i kod najčvrstijih osoba", dodaje Tamara.

Danijela i Ivan Čkonjević dobili su 17. jula ćerkicu Iskru, a video Tamare Zidar je za prvih 6 sati pogledalo 7.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: