Industrija alkoholnih pića danas cilja i na žene

Vina sa imenaima kao “sok za mame”, “izlazak za mame”, “votka za mršave cure”, jasno ciljaju na žensko tržište
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 13:28h

Šta da radimo sa slučajem Votka Sem? Krajem avgusta 22-godišnja studentkinja Univerziteta Ajova uhapšena je sa 0,341 promil alkohola u krvi. Pripadnici službe bezbjednosti Ajova univerziteta 31. avgusta intervenisali su kada je ova djevojka, navodno, pokušala da utrči na teren za vrijeme utakmice fudbalskog tima ovog univerziteta. Nakon hapšenja, ona je na Tviteru napisala “Upravo sam uhapšena. Istetoviraću .341, jer je ovo epski”, a malo kasnije i “Izvinite što sam kao i svi drugi studenti”!

Od tada, Votka Sem je postala simbol studentskog alkoholizma. Nekoliko dana nakon incidenta ona je ugasila svoj Votka Sem nalog na Tviteru, ali je i dalje sve samo ne nevidiljiva! Njeni “vinski snimci” su još tu: studentkinja koja cijedi bocu votke kao beba mlijeko, dok izgubljeno gleda u prazne flaše ispred sebe.

Toliko o stereotipu o dečku-iz-bratstva: novo zaštitno lice pijanaca je žensko! Nivo alkohola u krvi kod Votke Sem je van svih granica, ali ovakvo ponašanje postaje uobičajeno! Procenat studenata koji se napijaju, ako uzmemo standard od pet pića u dva sata za muškarce ili četiri za žene, porastao je u posljednje dvije decenije za skoro 45 odsto! Takođe, taj procenat je već od onog kod pijanaca bez indeksa.

Tom Mur, portparol Univerziteta Ajova, rekao je za Vol strit džurnal da je prva briga Univerziteta bezbjednost studenata.

“Univerzitet nastavlja da interveniše kad ima dokaza i to ima za rezultat smanjen broj opijanja, ali još mnogo ostaje da se uradi”, kaže Mur.

Ove godine Centar za kontrolu bolesti objavio je da je opijanje kod žena ozbiljan i nedovoljno prepoznat problem. Nedavno je harvardska studija zaključila da studentkinje prelaze granicu u piću češće nego muškarci. Takođe, žene sa univerzitetskom diplomom gotovo duplo češće svakodnevno piju od onih koje nisu fakultetski obrazovane.

Votka Sem? Bilo je samo pitanje vremena kad će se pojaviti. Više od decenije, industrija pića cilja na žene. Prvo su došla lagana bića, popularno nazvana “pivo za ženske”, onda slatka obojena votka ili sokovi sa rumom u zgodnom pakovanju, i sva su postigla zapanjujući uspjeh u prodaji.

Liza Hokins, potpredsjednik za odnose sa javnošću Udruženja proizvođača destilovanih pića, kazala nam je da oni “ohrabruju one koji piju, i muškarce i žene, da budu umjereni”.

“Milioni žena su konzumirali žestoka pića odgovorno, decenijama, i bile su više nego sposobne da odgovorno donose odluke. Oko polovine korisnika su žene i taj procenat je ostao isti već 20 godina. Potpuno je razumno i očekivano da proizvođači razvijaju pića koja se obraćaju ukusu žena i njihovim životnim izborima”, kazala je Hokins.

Ljudi se još sjećaju smrti Samante Spejdi, studentkinje sa Kolorado univerziteta, koja je umrla od trovanja alkoholom 2004. Spejdi, koja je bila odličan student i kraljica maturske večeri, preminula je nakon 11 sati “zabavljanja”, a njeno tijelo je nađeno u garderoberu, sa postotokom od 0,436 promila alkohola u krvi.

Mene i dalje progoni odlazak Zare Maloun, 22-godišnje studentkinje koja je takođe pronađena mrtva, prekrivena svojim povraćanjem, a pored nje dvije prazne boce votke.

Industrija alkohola se i dalje bori za žene. Vina sa imenaima kao “sok za mame”, “izlazak za mame”, “votka za mršave cure”, jasno ciljaju na žensko tržište. Žene sada imaju svoju, žensku kulturu konzumiranaj alkohola, i svoje probleme sa alkoholom.

Ako je Votka Sem simbol koledž opijanja, ona je takođe i zaštitno lice jednog ozbiljnog javnog zdravstvenog problema. Alkohol je možda novi nikotin. I industrija alkohola, kao i duvanska, sada cilja na žene. Smanjenje jaza između polova u ovoj oblasti je, ipak, posljednje što želimo.

http://blogs.wsj.com

Galerija

Bonus video: