Iz ringa u poslaničke klupe Bundestaga

Ilgen bi mogao biti izložen napadima na novom poslu – ali je, makar Bundestagu, malo vjerovatno da će dobiti stolicom po glavi
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 07:10h

Predizborna kampanja njemačkih socijaldemokrata bila je dosadna ali neki od najnovijih poslanika iz te stranke su sve samo ne to. Jedan od njih je Matijas Ilgen, prvi profesionalni rvač koji će ući u Bundestag.

Kada profesionalni rvač Matijas Ilgen uđe u ring kao „Baron od Ilgena“, prilično je jasno ko će pobrati simpatije publike. Ilgena će izviždati i pljuvati jer igra ulogu negativca. Njegov konkurent, pak, uživa punu podršku publike: Kada Ilgen primi udarac u glavu, prolomi se aplauz. Kada njegov konkurent primijeni zahvat gušenja, masa podivlja.

Ali Ilgen je druga osoba van ringa. Ovaj 29 – godišnjak iz Huzuma, grada na sjeveru Njemačke, blizu granice sa Danskom - uskoro će ući u njemački parlament kao član Socijaldemokratske partije (SPD) lijevog centra.

Kada Ilgen primi udarac u glavu, prolomi se aplauz. Kada njegov konkurent primijeni zahvat gušenja, masa podivlja

Dok je u SAD makar jedan istaknuti rvač - Džesi „Tijelo“ Ventura – ušao u politiku kao guverner Minesote 1999, ovakvi slučajevi su izuzetno rijetki u Njemačkoj. Ilgen će biti prvi profesionalni rvač koji je dobio mjesto u Bundestagu.

Profesionalno rvanje je američki borilački sport i u suštini je više zabava nego nadmetanje. Svaki turnir je teatralna predstava koja prikazuje borbu između dobra i zla, pri čemu jedan takmičar igra heroja a drugi zlikovca.

Udarci koje razmjenjuju nisu bolni. Vješto su koreografisani i takmičar zapravo ne ostvaruje kontakt sa protivnikom. Kada rvači razbiju stolicu o leđa protivnika, to je obično rekvizit napravljen od lako lomljive plastike, kako bi se osiguralo da ne izazove povredu.

Borilački sport je imao debi u Njemačkoj krajem 1980-ih, kada je medijska zvijezda bio Hulk Hogan. Ilgen, koji je tada bio dječak, skupljao je figurice sa likom Hulka Hogana i sanjao o karijeri u profesionalnom rvanju.

Dok je studirao u Hamburgu, nekoliko godina kasnije , Ilgen je saznao da Njemačka ima rvačku ligu i odmah je počeo da trenira. U roku od nekoliko godina, bio je član rvačke elite zemlje - dijelom zbog činjenice da je njemačka rvačka industrija i dalje relativno mala u odnosu na američku. Ilgen se takmičio na njemačkom prvenstvu u rvanju 2007, ali je eliminisan u ranoj fazi.

Ilgenu nije smetalo da igra ulogu negativca jer je to, na kraju krajeva, izazov. U jednom intervjuu je govorio o uzbuđenju izazova da reaguje u pravo vrijeme i da zada neočekivani udarac baš kada publika misli da je gotov.

„Ponekad morate dopustiti da ispadnete budala“, rekao je.

Ilgen (lijevo) sa protivnikom

Ovaj stav čini Ilgena dobro pripremljenim za novi posao poslanika. Njegova nadležnost obuhvata ekonomiju, infrastrukturu i realizaciju plana prelaska sa nuklearne na obnovljivu energiju u njegovoj rodnoj pokrajini Šlezvig-Holštajn.

„Moramo učiniti više za mala i srednja preduzeća“, kaže on.

Tokom studentskih dana u Hamburgu, mladi rvač je otvorio „Džob kafe“ kako bi pomogao dugoročno nezaposlenim da se vrate na posao – što je inicijativa koja je privukla pažnju hamburškog ogranka SPD-a. U aprilu 2012 , Ilgen je skrenuo pažnju na sebe još jednom, na događaju u Huzumu kojem su prisustvovali tadašnji kandidat za kancelara Per Štajnbrik i dva novinara.

Iskoristio je priliku da analizira pravac stranke iz perspektive aktiviste SPD-a iz redova običnog naroda. Štajnbrik je bio zapanjen. Nekoliko mjeseci kasnije, međutim, kandidat je u Ilgenu vidio jednog od političkih talenata stranke čije vrijeme tek dolazi.

Slično iskustvu u ringu, Ilgen bi mogao biti izložen napadima i uvredama na novom poslu kao političar – ali je, makar Bundestagu, malo vjerovatno da će dobiti stolicom po glavi.

Prevela: Angelina Šofranac

Galerija

Bonus video: