Zašto se balerinama nikada ne zavrti u glavi?

Očni refleks, kao i percepcija trajanja okreta kod balerina traje kraće nego kod sportistkinja
209 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2013. 12:22h

Biti balerina podrazumijeva mnogo vještina, a jedna od njih je i treniranje mozga da postane otporan na vrtoglavicu...

U istraživanju je identifikovana važna razlika u strukturi mozga baletskih igrača, koja im pomaže da se odupru vrtoglavici tokom izvođenja pirueta. Godine vježbanja prave promjene u mozgu, koje omogućavaju igračima da potisnu signale iz centara za balans u unutrašnjem uvu, koji bi ih inače naveli na pad.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cerebral Cortex, moglo bi da pomogne da se unaprede metode liječenja pacijenata sa hroničnom vrtoglavicom.

Osjećaj vrtoglavice potiče iz vestibularnog aparata u unutrašnjem uvu. Prilikom brzog okretanja, tečnost kojom su ispunjene komore nastavlja da se okreće čak i kada se tijelo zaustavi, što stvara utisak da vrtenje i dalje traje.

Baletski igrači su u stanju da izvedu veliki broj pirueta gotovo bez ikakvog osjećaja vrtoglavice

Baletski igrači, međutim, u stanju su da izvedu veliki broj pirueta gotovo bez ikakvog osjećaja vrtoglavice.

Istraživači sa Imperial koledža u Londonu podvrgli su testiranju 29 balerina i 20 veslačica, sličnog godišta i fizičke spremnosti.

Volonterke su se okretale u stolici u mračnoj prostoriji, a od njih je zatraženo da pritisnu ručku u trenutku kada zaključe da je okretanje prestalo. Takođe, mjeren je očni refleks koji pokreće input iz vestibularnog aparata. Na kraju, učenicama je snimljena struktura mozga magnetnom rezonancom.

Ispostavilo se da su kod balerina očni refleks, kao i percepcija trajanja okreta, trajali kraće nego kod sportistkinja.

Dr Beri Simangal, sa katedre za medicinu, objašnjava da je vrtoglavica, odnosno osjećaj da se krećemo čak i kada stojimo mirno, čest problem, zbog čega je izazov bolje razumijevanje ovog stanja.

„Imao sam mnogo pacijenata koji su dugo patili od vrtoglavice. Balerine su izgleda uspjele da istreniraju svoje tijelo da postane otporno na vrtoglavicu, pa smo se zato zapitali da li bilo moguće primeniti isti princip u liječenju pacijenata“, kaže dr Simangal.

Skeniranje je otkrilo razliku između grupa ispitanica u dva dijela mozga: u malom mozgu (cerebellum), gdje se procesuiraju inputi iz vestibularnog aparata, i u cerebralnom korteksu, koji je odgovoran za percepciju vrtoglavice. Odgovorna oblast u malom mozgu, kod balerina je bila manja.

Dr Simangal smatra da je razlog u tome što bi balerinama bilo bolje kada uopšte ne bi ni koristile vestibularne organe, već se samo oslanjale visoko koordinisane pre-programirane pokrete.

„Njihovi mozgovi se vremenom adaptiraju tako da potisnu inpute. Na kraju, signal upućen djelovima mozga zaduženim za ravnotežu, biva oslabljen, što igrače čini otpornim na vrtoglavicu“, objašnjava on.

Galerija

Bonus video: