Zemlje u kojima se najmanje radi

Francuzi na toj listi najmanje rade među ljudima u razvijenim zemljama, ispred Njemačke, Luksemburga i Belgije
99 pregleda 1 komentar(a)
Radnik, Foto: Shutterstock
Radnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2013. 08:32h

U Južnoj Koreji, Meksiku i Čileu se najviše radi, a u Francuskoj najmanje, pokazala je studija američkog ekonomskog sajta Biznis insajder.

Lista zemalja u kojima se najmanje radi napravljena je na osnovu statističkih podataka Evrropske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koji uključuju godine starosti za odlazak u penziju i dužinu radnog vremena.

Francuzi na toj listi najmanje rade među ljudima u razvijenim zemljama, ispred Njemačke, Luksemburga i Belgije.

Amerikanci se nalaze na sredini te liste.

U listu "Dejli best" kritikuje se francusko školstvo, koje stvara generacije birokrata nesposobnih da promijene ustaljeni način gledanja na svijet.

Francuska, prema pisanju ovog lista, ima resurse i znatni potencijal, ali ona je nesposobna da im da pravu vrijednost i da ih istakne.

U Francuskoj ne postoji preduzetnički duh, država i administracija guše sve one koji su spremni na rizike... Novac se smatra vulgarnim, zaključuje "Dejli best".

Francuske radnje će ipak raditi nedeljom?

U samoj Francuskoj je istovremeno otvoreno pitanje zakona koji zabranjuju rad prodavnica nedjeljom, čime je oživljena debata o zaštiti na radu iz perioda industrijske revolucije, koju su pozdravljali sindikati, a potrošači često kritikovali.

Francuski premijer Žan-Mark Ero je o tom pitanju razgovarao s ministrima iz svog kabineta, pošto je sud naložio da dva lanca za prodaju tehničke opreme zatvore 14 svojih prodavnica nedjeljom, a njihovi zaposleni su izašli na ulice u znak protesta.

"Vlada primjećuje da je nedjeljni odmor suštinski princip u domenu zaštite radnika i socijalne kohezije, dok istovremeno priznaje da je rad nedjeljom realnost", saopšteno je iz Eroovog kabineta.

Francuski zakon je 1906. uspostavio nedjelju kao obavezni slobodan dan, kako bi osigurao odmor i kvalitetan život za zaposlene, mada su izuzetak predstavljale neke radnje, poput onih u turističkim oblastima.

Kritičari tog zakona smatraju da se u zaštiti na radu otišlo predaleko, da je ugrožen moderan način života, zbog čega je Francuska u lošijoj poziciji od drugih država.

Bonus video: