izgubljeno blago

Alpinista pronašao kutiju sa draguljima na Mon Blanu

Mladić je vratio policiji pronađeno drago kamenje čija je vrijednost procijenjena na skoro 250 000 eura
6 komentar(a)
Mon Blan, Foto: Flickr.com
Mon Blan, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 26.09.2013. 15:16h

Mladi alpinista pronašao je na glečeru Boson, na planinskom lancu Mon Blan, kutiju sa draguljima čija je vrijednost procijenjena na 246.000 evra, prenijeli su francuski mediji. Alpinista, koji je želio da ostane anoniman, pronašao je metalnu kutiju početkom septembra dok je prelazio preko glečera.

U kutiji se nalazilo drago kamenje, smaragadi, rubini i safiri, alpinista je ovo blago predao policiji. " U pitanju je pošten mladić koji je vrlo brzo shvatio da pronađeno blago pripada nekome ko je poginuo na glečeru" izjavio je policijski zvaničnik u Alervilu Silven Merli.

Postoji hipoteza da je blago ispalo iz indijskog aviona koji se srušio na Mon Blanu, pošto na nekoliko kesica koje su bile u kutiji piše "napravljeno u Indiji". Poznato je da su se dva indijska aviona srušila na Mon Blanu, jedan 1950. godine, a drugi 1966. godine.

Prema francuskom zakonu, pronalazač može zadržati pronađeno blago ukoliko nije poznat identitet vlasnika ili njegovog nasljednika. Francuske vlasti su obavijestile o ovome indijske kolege u pokušaju da pronađu vlasnike ovog blaga.