Na aukciji Hemingvejevo pismo o seksu na pozornici

Hemingvejevo pismo holivudskoj zvijezdi datira iz avgusta 1955. godine, a počinje sa "Najdraža Švabice"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 20:18h

Pismo pisca Ernesta Hemingveja upućeno glumici i pjevačici Marlen Ditrih, u kojem autor zamišlja nadrealni seksualni čin na pozornici, ponuđeno je na aukciji.

Hemingvejevo pismo holivudskoj zvijezdi datira iz avgusta 1955. godine, a počinje sa "Najdraža Švabice".

Neobični par upoznao se na putovanju preko Atlantika 1934. godine, a njihovo prijateljstvo je potrajalo sve do Hemingvejevog samoubistva 1961.

Iako njihova "ljubavna afera" nikada nije ostvarena, imali su prepisku kroz serijal od najmanje 30 ljubavnih pisama i telegrama. Pisma su njihove porodice donirale biblioteci John F. Kennedy, a javnosti su predstavljena 2007. godine.

Pisma otkrivaju Hemingvejeve igre riječima u izražavanju dubokih i intenzivnih emocija prema Ditrih.

Jedno od pisama počinje njegovim maštarijama o teatarskom projektu, za koji ga je, sudeći prema pismima, glumica ranije pitala za saradnju.

"Nakon što padneš na pozornicu pijana i gola, prišao bih ti otpozadi ili sprijeda, u večernjoj odjeći koju bih žurno skinuo, a zatim bih te pokrio, otkivajući stas Burta Lancastera", pisao je Hemingvej.

Jednom prilikom je povjerio svom prijatelju i kasnijem biografu, A. E. Hotčneru, kako su on i Ditrih bili "žrtve nesinhronizovane strasti". Kada je jedna strana bila slobodna, druga nije.

Nedostatak fizičkog dodira uticao je na osjećanja koja je Hemingvej izražavao u pismima.

Hemingvej je većinu svojih radova napisao između '20-ih i '50-ih godina prošlog vijeka, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine. Veliki broj njegovih djela smatra se klasicima američke književnosti.

Ditrih je bila popularna tokom čitave svoje karijere, zahvaljujući stalnim promjenama. Karijeru je počela kao pjevačica i glumica u nijemim filmovima u Berlinu, da bi kasnije prešla u Holivud.

Galerija