Kako smiriti hiperaktivnog psa?

Premalo kretanja kod životinje sa mnogo energije može dovesti do destruktivnog ponašanja
134 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 12:02h

Umirivanje hiperaktivnoga psa može biti cjelodnevni posao. Ponekad se iste metode koje smiruju ljude koji su prepuni energije ili pod stresom mogu primjeniti i na pse.

1. Zaposlite ga

Davanje zadataka ne daje ljubimcu samo smisao dana nego mu pomaže da usmjeri energiju na nešto dobro.

Zaposlite ga pri svakoj svakodnevnoj radnji. Prije obroka vježbajte naredbe sjedjenja i ustajanja, a pri šetnji ili planinarenju može biti zadužen za nošenje određenog dijela tereta.

2. Vježbajte

Fizička vježba je neizostavna ako imate hiperaktivnog psa. Premalo kretanja kod životinje sa mnogo energije može dovesti do destruktivnog ponašanja.

Sebe i svog ljubimca odvedite u šetnju, na trčanje ili planinarenje dva puta dnevno na pola sata. Time ga nećete samo izmoriti, nego i vlastiti život voditi zdravije.

3. Slušajte

Osim zadataka i vježbe, vaš ljubimac može imati koristi i od terapije zvukom. Slušanje umirujuće muzike, kao što je sporije klasično djelo, ili zvukova iz prirode, može pomoći pri umirivanju ljubimca.

Kao što muzika i zvukovi utiču na ljude, studije su pokazale da imaju uticaja i na nervni sistem pasa.

4. Ostanite smireni

Najvažnija stvar u umirivanju vašega psa jeste to da vi ostanete mirni. Šta god radili, nemojte gubiti živce i razum.

Pas će osjetiti negativnu energiju i sam postati više frustriran. Psi su vrlo intuitivni kada je u pitanju prepoznavanje emocija. Ako zračite mirom i pozitivnom energijom, vaš će ljubimac to osjetiti.

Galerija

Bonus video: