Princ Čarls - najstariji nasljednik trona u britanskoj istoriji

Čarls, koji će u novembru napuniti 65 godina, pretekao je svog pretka Vilijama IV, koji je imao 64 godine, 10 mjeseci i pet dana kada je 1830. godine postao kralj
6 komentar(a)
princ Čarls, Foto: Reuters
princ Čarls, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2013. 19:39h

Princ Čarls, sin britanske kraljice Elizabete II i prvi u nizu nasljeđivanja britanskog trona, oborio je još jedan rekord nakon što je postao najstariji prijestolonasljednik u britanskoj istoriji.

Čarls, koji će u novembru napuniti 65 godina, pretekao je svog pretka Vilijama IV, koji je imao 64 godine, 10 mjeseci i pet dana kada je 1830. godine postao kralj.

Kada jednog dana konačno naslijedi svoju majku, biće najstariji britanski monarh koji će biti krunisan.

Princ od Velsa je već 2008. postao britanski prijestolonasljednik sa najdužim stažom čekanja na tron, rekord koji je prije njega držao Edvard VII, koji je imao 59 godina kada je naslijedio kraljicu Viktoriju.

S obzirom da je zagazio u sedmu deceniju, u javnosti su se pojavile spekulacije da bi mogao da abdicira u korist svog starijeg sina, princa Viljema.

Čarlsovi pomoćnici su, međutim, do sada uvijek jasno stavljali do znanja da on nema namjeru da se odrekne trona, koji ne samo da mu pripada po rođenju, već predstavlja i dužnost za koju se cijelog života pripremao.

Imajući u vidu dugovječnost njegove porodice - njegova baka je umrla u 101. godini, a njegova majka, Elizabeta II, odličnog je zdravlja i u 87. godini, princ Čarls bi mogao još dugo da se načeka.

Bonus video: