Psychrolutes marcidus je najružnija životinja na svijetu

Ovo stvorenje živi uz obalu jugoistočne Australije i Tasmanije na dubinama od 600 do 1.200 metara
746 pregleda 10 komentar(a)
psychrolutes marcidus, Foto: Twicsy.com
psychrolutes marcidus, Foto: Twicsy.com
Ažurirano: 12.09.2013. 12:17h

Riba "psychrolutes marcidus" izabrana je za najružniju životinju na svijetu i postala je maskota Društva za zaštitu ružnih životinja.

Kako prenosi BBC, Društvo je pokrenulo kampanju izbora najružnije životinje kako bi se privukla pažnja na ugrožene životinjske vrste.

Pobjednik je proglašen na Britanskom naučnom festivalu u Njukaslu.

"Psychrolutes marcidus" pobijedila je u konkurenciji majmuna, žaba, i drugih ružnih životinja.

Predsjednik Društva za očuvanje ružnih životinja biolog Simon Vat rekao je da se nada da će ova kampanja privući pažnju na prijetnje opstanku tih čudnih, ali divnih stvorenja.

"Štitimo one životinje sa kojima se možemo povezati jer su "slatke", kao pande. Nemam ništa protiv pandi, ali one imaju svoje fanove. Ove vrste trebaju pomoć", kazao je Vat.

Uoči glasanja, Vat je angažovao komičare koji su snimili smiješne video priloge za životinje po svom izboru, postavio ih na YouTube kako bi bila izabrana najružnija, a "psychrolutes marcidus" pobijedila je sa 10.000 glasova razlike.

Ovo stvorenje živi uz obalu jugoistočne Australije i Tasmanije na dubinama od 600 do 1.200 metara.

Njeno tijelo malo je gušće od vode, jedva se kreće i hrani se rakovima. Iako se ne jede ova riba se često hvata u ribarske mreže i opstanak joj je ugrožen.

Bonus video: