Čuvala tijelo sina 18 godina pomoću vodke

„Imala sam jedan san. Neko mi je govorio da se probudim i počnem da se o njegovom tijelu brinem pomoću vodke
55 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 07:16h

U pojedinim kulturama ne smatra se čudnim da roditelji brinu o svom sinu i 40 godina. Ali ukoliko je on mrtav već gotovo dvije decenije onda stvari dobijaju drugačiji ton.

Pošto je Joni Bakaradže preminuo u 23. godini, njegova porodica odlučila je da ga ne sahranjuje nego već 18 godina čuva njegovo tijelo poput mumije. Njegova majka, Ciuri Kvaratskelia, kazala je da su donijeli tu odluku da bi njen unuk mogao da „vidi kakvog je oca imao“.

Bakaradžeovo tijelo leži u sanduku, a na dijelu gdje se nalazi glava otvoren je prozorčić. Kvaraskelia je kazala da je porodica iz Gruzije u početku koristila tradicionalne metode balsamovanja kako bi sačuvala izgled tijela, ali je poslije neobičnog sna promijenila metodu.

„Imala sam jedan san. Neko mi je govorio da se probudim i počnem da se o njegovom tijelu brinem pomoću vodke“, kazala je u jednom intrevjuu. „Od tada koristim obloge sa vodkom.“

Balsamovanje je možda najpoznatija tehnika održavanja tijela poslije smrti kod drevnih Egipćana, ali su je tokom istorije koristile i druge kulture u Južnoj Americi i Aziji.

AFP prenosi da je 1920. jedan Italijan naredio da se očuva tijelo njegove dvogodišnje unuke Rosalije Lombardo, koja je preminula od posljedica gripa. Premda je nedavno zabilježeno neznatno obezbojenje, tijelo djevojčice je i dalje izvanredno očuvano.

Bonus video: