Cijene u Evropi: Najskuplje je u Norveškoj i Švajcarskoj

Za hranu manje od prosjeka u EU plaćaju Portugalci, Slovenci i Irci, a znatno jeftinija hrana je u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj i Hrvatskoj
212 pregleda 13 komentar(a)
pijaca, kupovina, potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
pijaca, kupovina, potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.09.2013. 15:20h

Hrana, piće i duvanski proizvodi u Evropi u prošloj i početkom ove godine bili su najskuplji u Norveškoj i Švajcarskoj, pokazuju podaci Eurostata.

Norvežani za hranu i bezalkoholna pića moraju da izdvoje čak 84 odsto više od prosjeka EU, a Švajcarci 54 odsto.

Hrana je oko 40% skuplja u Danskoj, 25% u Švedskoj, a samo malo iznad prosjeka za hranu treba da izdvoje Njemci, Italijani, Španci i Grci

Alkoholna pića najskuplja su u Finskoj, a cigarete u Irskoj.

Rekorder po cijenama alkoholnih pića i duvana u Evropi je Norveška, gdje su ti proizvodi skoro tri puta skuplji u odnosu na prosjek u EU, prenosi Biznis.ba.

Hrana je oko 40 odsto skuplja u Danskoj, 25 odsto u Švedskoj, a samo malo iznad prosjeka za hranu treba da izdvoje Njemci, Italijani, Španci i Grci.

Za hranu manje od prosjeka u EU plaćaju Portugalci, Slovenci i Irci, a znatno jeftinija hrana je u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj i Hrvatskoj.

Hrana je više nego upola jeftinija u Bugarskoj i Makedoniji.

Za duvanske proizvode se daleko najmanje novca treba izdvojiti u Albaniji i to čak samo 27 odsto prosjeka cijena cigareta u EU.

U Srbiji je taj indeks 30 odsto, a u Rumuniji 34 odsto. U Srbiji se bezalkoholna i alkoholna pića plaćaju po cijenama od oko 80 odsto prosjeka u EU.

U analizi Eurostata se ocjenjuje da su cijene hrane, pića i duvana uglavnom niske u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se i da su razlike u cijenama tih proizvoda mnogo manje u zemljama eurozone nego u EU.

Bonus video: