U Kini živi trećina dijabetičara u svijetu: 114 miliona oboljelih

"Ekonomski bum u Kini donio je medicinski problem koji bi mogao da dovede do bankrota zdravstvenog sistema"
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 14:37h

Novoobjavljena studija ukazuje na zabrinjavajuć porast broja oboljelih od dijabetesa u Kini - od te bolesti je oboljelo 11,6 odsto odraslog stanovništva - 114 miliona ljudi.

Kako se navodi u studiji, objavljenoj juče, broj oboljelih od dijabetesa u Kini je porastao za 22 miliona od 2007. kada je utvrđena prethodna procjena.

Vjeruje se da ubrzanoj epidemiji dijabetesa u Kini doprinosi slaba ishrana još nerođene djece i novorođenčadi, kombinovana s pretjeranom ishranom u kasnijem životu

To znači da je u Kini jedna trećina svih dijabetičara svijeta.

Istraživači su ustanovili da su promjene u ishrani i fizičkoj aktivnosti, podstaknute naglim ekonomskim razvojem, donijele dijabetes koji je povezan s gojaznošću, prenosi agencija Blumberg.

Bolest će se pogoršati kod 40 odsto osoba koje sada imaju između 18 i 29 godina i na pragu su da dobiju dijabetes koji povećava rizik od moždanog i srčanog udara i bolesti bubrega.

"Dijabetes u Kini je postao katastrofa", rekao je Pol Zimet, počasni predsjednik Međunarodne federacije za dijabetes.

"Ekonomski bum u Kini donio je medicinski problem koji bi mogao da dovede do bankrota zdravstvenog sistema. Veliko je pitanje koliko je Kina u stanju da se bori sa zdravstvenim problemom ovih razmjera", rekao je on.

Nalazi su zasnovani na analizi reprezentativnog uzorka od 96.658 odraslih Kineza 2010. godine.

Prethodnom studijom, iz 2007, ustanovljeno je da 9,7 odsto stanovništva ili 92,4 miliona, boluje od ove bolesti, a novi nalazi ukazuju da je sada dijabetes rašireniji u Kini nego u SAD, gdje 11,3 odsto odraslih ima tu bolest.

Međunarodna federacija za dijabetes procjenjuje da je u svijetu 371 milion dijabetičara, od čega 92,3 miliona u Kini.

"Kina je sada među zemljama s najvećim procentom dijabetesa u Aziji i apsolutno najvećim na svijetu", napisali su autori studije objavljene u listu "Journal of the American Medical Association".

Vjeruje se da ubrzanoj epidemiji dijabetesa u Kini doprinosi slaba ishrana još nerođene djece i novorođenčadi, kombinovana s pretjeranom ishranom u kasnijem životu.

Galerija

Bonus video: