London: Svjetlost sa zgrade topi djelove automobila?!

Na žarišnoj tački, na kojoj je bio Jaguar izmjereno je i više od 70 stepeni Celzijusa
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 15:48h

Finansijsku četvrt u Londonu potresa skandal oko jedne nove moderne zgrade koja svojim zastakljenim dijelom, zbog svog dizajna, reflektuje zrake sunca i koncentriše ih na jednu tačku i zbog toga predstavlja opasnost. I to kakvu - topi plastiku u automobilima.

Cijela strana zgrade, koja je zbog svog oblika popularno prozvana Walkie-Talkie, i koja se još gradi u ulici Fenchurch zastakljena je velikim prozorima koji zbog konkavnog oblika zgrade odbijaju sunčeve zrake i koncentrišu ih u jednu točku na kojoj nastaju velike vrućine.

Navodno je svjetlost šest puta jača od svjetlosti Sunca. Tako je nedavno vrućina tih zraka istopila plastiku na parkiranom automobilu u ulici. Na žarišnoj tački, na kojoj je bio Jaguar izmjereno je i više od 70 stepeni Celzijusa. Kako prenose britanski mediji, djelovi Jaguara XJ su se jednostavno otopili, tvrdi vlasnik, a investitori koji grade zgradu vrijednu 200 miliona funti su priznali krivicu. Vlasniku Jaguara su pristali da plate troškove popravka, prenose britanski mediji.

Dok se cijela stvar ne istraži, gradske vlasti su odlučile da zabrane parkiranje na 'ugroženom području'. Ipak, stručnjaci smatraju da zabrana parkiranja na jednom mjestu neće riješiti problem jer tvrde da će se mijenjanjem godišnjih doba mijenjati i ugao pod kojim će sunce 'udarati' u staklene površine na toj zgradi pa će se i mijenjati i žarišna tačka.

Galerija

Bonus video: