Ni bogataši nisu što su bili: Što više imaju, sve su škrtiji

Što više imaju, ljudi bi trebalo da osjećaju veću potrebu i obavezu da dio toga podijele sa drugima, kažu stari, ali je stvarnost, kaže statistika, drugačija
66 pregleda 9 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
Ažurirano: 01.09.2013. 14:37h

Nekad se grčki milijarder Aristotel Onazis dokazivao jahticom Kristinom i malim ostrvom Skorpiosom, a danas to može sebi da priušti bolje plaćena holivudska zvijezda ili lokalni vlasnik maloprodajnog lanca mješovite robe, čak i da je dužan kao Grčka.

Novi bogataši su škrti, sebični, pate od manjka empatije, narcisoidni su, neetični, pohlepni. Nije to zlurada mantra zavidnih siromaha, nego zaključak grupe sociologa i psihologa sa kalifornijskog Univerziteta Berkli.

Bogati su u SAD-u u posljednjih godinu dana u dobrotvorne svrhe izdvojili samo 1,3 odsto prihoda, a najsiromašniji skoro trostruko više – 3,2 odsto. Što bogatiji, to škrtiji, pa i uz činjenicu da su oslobođeni dijela poreza na darovani dio prihoda.

1,3 odsto jednog milijardera sto je puta više od siće koju daju siromašni, ali je u pitanju nešto drugo. Veličina srca.

Nakon ozbiljne depresije koja bogate zemlje drma od sredine prošle decenije, sve više teoretičara poput američkog istoričara Nila Fergusona u knjizi 'Velika degeneracija' upozorava na novu stvarnost u kojoj Zapad gubi svoj put. Simptomi su svuda oko nas, piše on: usporeni rast, gomilanje dugova, sve veća nejednakost, sve starije stanovništvo, antisocijalno ponašanje, sve manja socijalna mobilnost.

1,3 odsto jednog milijardera sto je puta više od siće koju daju siromašni, ali je u pitanju nešto drugo. Veličina srca

Ili se jednog jutra probude bolesno bogati zahvaljujući nekontrolisanoj eksploziji novih tehnologija - pogledajte Marka Zukerberga.

O zemljama u tranziciji u mulju liberalnog kapitalizma, o ruskim oligarsima, o made in China multimilijarderima, omanskim šeicima, bugarskim 'mutritima' (mafijaškim bogatunima) i o crnogorskim tajkunima da ne govorimo...

Bonus video: