E to su šefovi: Zabranili cimanje zaposlenih dok su na odmoru

Ključni principi novog kodeksa podrazumijevaju da „niko ko je dostupan preko mobilnih uređaja nije obavezan da ih koristi van radnog vremena“
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 16:32h

Kako bi spriječio "sagorijevanje na poslu“ (takozvani burnout sindrom) među svojim zaposlenima, njemačko ministarstvo rada uvodi nova pravila kojim se strogo određuje kada mogu da ih kontaktiraju van radnog vremena u nadi da će njihov primjer slijediti i njemačka industrija, objavio je „Zidojče cajtung“.

Pametni telefoni su uveli revoluciju u način komunikacije i dostupnosti informacija ljudima. Međutim, ova nova hiperpovezanost ima i neke loše strane, kao što je recimo mogućnost da ste svojim šefomiva dostupni u svakom momentu.

Provjera i-mejla prva i posljednja stvar koju mnogi rade u toku dana, što znači da su zaposleni izloženi dodatnom stresu. To što se i u slobodno vrijeme ljudi susreću sa poslom sprečava ih da sebi priušte stvarni odmor.

Ministarka rada Njemačke Ursula von der Lejen zahtijeva da kompanije uspostave „kristalno jasna“ pravila o upotrebi mobilnih telefona u vezi sa poslom kako bi spriječile ovo „sagorijevanje“. U njenom ministarstvu u vezi sa ovim uspostavljena su stroga ograničenja – menadžeri zaposlene mogu da kontaktiraju u slobodnom vremenu samo putem i-mejla, a telefonom „u izuzetnim situacijama“. Istovremeno, niko ne smije van radnog vremena da isključuje mobilni telefon, niti da ne provjerava poruke.

Ključni principi novog kodeksa podrazumijevaju da „niko ko je dostupan preko mobilnih uređaja nije obavezan da ih koristi van radnog vremena“. Dostupnost van radnog vremena se takođe zasniva na „principu minimalne intervencije tokom slobodnog vremena“. Od šefova se očekuje da kategorično izbjegavaju zahtjeve prema zaposlenima dok su na odmoru.

Pravila se odnose na oko 1.100 ljudi.

Ministarstvo rada nije prvo uvelo ovakva pravila. U prošlosti su to uradili Folksvagen i Dojče telekom, a Von der Lejen sada poziva na šire uvođenje ovih pravila.

Za mnoge zaposlene koji mogu da rade sa bilo kog mjesta preko mobilnog telefona ili Interneta izuzetno je značajno da znaju „kada treba da budu dostupni, a kada ne. Sada to jasno imaju crno na bijelo“, kazala je Von der Lejen za „Zidojče cajtung“.

Bonus video: