DO GODINU DANA

Za bacanje opuška na ulicu u Ilinoisu idete u zatvor

Opušci su najčešće odbačeni komad otpada na svijetu, godišnje "proizvedemo" 0,7 milijardi tona ovog toksičnog otpada
5 komentar(a)
Opušci, Foto: Rojters
Opušci, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.02.2019. 17:56h

Ukoliko nakon 1. januara iduće godine bacite opušak kroz prozor automobila ili bilo gdje na javnom mjestu, a nalazite se u Ilinoisu (SAD), bićete kažnjeni sa 1500 dolara.

Opušci su najčešće odbačeni komad otpada na svijetu, barem tako tvrdi udruženje "Amerikanci za zaštitu prava nepušača". Procjenjuje se da oko 0,7 milijardi tona opušaka svake godine završi kao toksični otpad .

"Opušci nisu biorazgradivi. Izrađeni su od celuloznog acetata (plastika). Često se zaglave u kanalizaciji za odvod vode, ptice ih jedu, a ne mogu da ih svare a utvrđeno je da ispuštaju i hemikalije koje su smrtonosne za ribe i na drugi način štete prirodnoj sredini" rekla je Lori Gamov, direktorica udruženja "Keep Northern Illinois Beautiful".

Za prvi i drugi prekršaj kazna neće biti veća od 1500 dolara, ali ako pušači budu tri puta uhvaćeni u bacanju opušaka, prijeti im optužba za krivično djelo, kažnjivo novčanom kaznom od 25.000 dolara, zatvorom od najmanje jedne a ne više od tri godine.

Opušci mogu da zaštite čelik od korozije

Zahvaljujući jednoj studentkinji, kineski naučnici su otkrili da ekstrakt vode u kojoj su bili opušci cigareta može da zaštiti čelik od korozije, što bi moglo da nađe primjenu na naftnim platformama.

Kineski stručnjaci tvrde da su otkrili korisnu primjenu za bezbrojne opuške koji svakog dana završe na ulicama, u parkovima, na plažama i drugim javnim mjestima - mogu da zaštite čelik od korozije!

Na ideju o mogućnosti da se opušci iskoriste je došla kineska studentkinja Džun Žao sa Univerziteta Sijan Đaotong, koja je uočila da oni boje vodu u smeđu boju, kao antiseptici. Želeći da provjeri moguće dejstvo opušaka, ona ih je sakupila na džakove.

Tim stručnjaka sa istog univerziteta na sjeverozapadu Kine je zatim utvrdio da ekstrakt vode u kojoj su bili opušci cigareta, može u velikoj mjeri da zaštiti od korozije čelik tipa N80, potopljen u hlorovodiničnu kiselinu na 90 stepeni Celzijusa. Rezultati ovog istraživanja su nedavno objavljeni u časopisu "Industrijska i rudarska hemija" Američkog društva za hemiju.

Pomenuta vrsta čelika se često koristi za proizvodnju cijevi za bušenje na naftnim nalazištima. Korozija takvih cijevi naftne kompanije košta na milione dolara godišnje.

Moguća primjena opušaka bila bi i od znatnog ekološkog značaja za Kinu, u kojoj živi oko 30 odsto svjetskih pušača.