Prodaje se najveći i najrjeđi okrugli dijamant na svijetu

Zbog svoje rijetkosti, očekuje se da će ovaj dijamant izazvati pravi aukcionarski rat među kolekcionarima
123 pregleda 0 komentar(a)
Premier Blue, Foto: Forbes.com
Premier Blue, Foto: Forbes.com
Ažurirano: 27.08.2013. 20:18h

Okrugli plavi dijamant od 7,59 karata, veličine dugmeta na košulji, nazvan je Premier Blue i jedini je poznati primjerak svoje vrste. Na aukciji u Hong Kongu ponudiće ga aukcionarska kuća Sotheby, 7. oktobra.

Premier Blue je prvi okruglo rezani dijamant na svijetu. Tehnika okruglog rezanja veoma se rijetko koristi u slučaju obojenih dijamanata, zbog velikog odbacivanja materijala tokom procesa.

Zbog svoje rijetkosti, očekuje se da će ovaj dijamant izazvati pravi aukcionarski rat među kolekcionarima, koji su ga pratili širom svijeta na turniji po Londonu, Ženevi, Njujorku i Dohi.

U Sothebyju predviđaju rekordnu prodaju od 19 miliona dolara.

"Nikada se nijedan plavi dijamant nije pojavio na aukciji, što Premier Blue čini veoma rijetkim kamenom. Već sedam godina je Hong Kong, uz Ženevu i Njujork, centar trgovine dragim kamenjem", rekao je Quek Chin Yeow, zamjenik predsjednika Sothebyja za Aziju.

Izbor Hong Kong kao mjesta prodaje dijamanta pokazuje koliko je Azija postala važan konzument luksuznih predmeta, budući da je ubrzani rast doveo do stvaranja ultrabogatih kupaca.

Bonus video: