Neki drugi svijet: Građani izvrgli ruglu ekstremne desničare

Već nekoliko vikenda zaredom, češka policija ima pune ruke posla oko antiromskih pohoda koje radikalna ekstremistička desnica najavljuje u raznim gradovima širom Češke
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 13:50h

Radikalne nacionaliste koji popodne organizuju antiromske proteste u pet gradova na raznim stranama Češke u Českim Buđejovicama dočekuju podrugljivi napisi, poput "Narod pravo" ili "Ne iskači iz stroja", na kolovozima i trotoarima ulica kojima će proći.

Desetine napisa duž trase antiromskog pohoda ispisali su tokom noći mještani okupljeni u inicijativu "Buđejovice protiv nasilja", a podržao ih je javno i rektor Južno-češkog univerziteta u tom gradu Libor Gruphofer.

Jedan "rasistički" pohod je najavljen i u Pragu, koji organizuje inicijativa "Nećemo Čehe u Češkoj", poznata po uspješnim parodijama govora mržnje radikalnih nacionalista i neonacista

"Odabrali smo vrlo miroljubiv i miran protest protiv pohoda. Nećemo ni na koji način pokušavati da ometamo pohod.

Napisi mogu lako da se operu sa ulica", kazala je onlajn izdanju dnevnika Pravo Ratka Doležalova u ime inicijative mještana koji odbijaju da ekstremisti, neonacisti i radikalni nacionalisti izazivaju svojim napadima na lokalne Rome nasilje u gradu.

Među napisima su i ironična pitanja "Imaš li plave oči" i poruke "Sve boje su lijepe" ili "MIR".

Napisi kojima se ljudi podsmijevaju radikalima i njihovom pohodu protiv kako su naveli "crnog rasizma" ostaće na ulicama Českih Buđejovica po dogovoru sa vlastima mjesec dana.

Već nekoliko vikenda zaredom, češka policija ima pune ruke posla oko antiromskih pohoda koje radikalna ekstremistička desnica najavljuje u raznim gradovima širom Češke.

Iako se na tim pohodima protiv Roma pojavi nekad svega nekoliko desetina ljudi, policija iz subote u subotu mora da dovodi pojačanja, posebno u gradove u kojima istovremeno svoje protestne kontramitinge najave aktivisti za ljudska prava i Romi.

U Plzenu na zapadu Češke, osim pohoda radikala na kome policija u najcrnjem scenariju očekuje danas nekoliko stotina ekstremista zbog kojeg je spremila i dva vodena topa, popodne će se održati i šest građanskih protesta protiv pohoda ekstremne desnice gradom.

Iz okoline planirane trase pohoda uklonjeni su kontejneri za smeće a građani zamoljeni da sklone i svoje automobile, ako se protest izrodi u nerede.

Gradonačelnik Plzena Martin Baksa biće na mjestu i spreman je da naredi da se ekstremisti raziđu na prvi rasistički uzvik ili transparent.

Jedan "rasistički" pohod je najavljen i u Pragu, koji, kao hepeningu od starog zamka češke prijestonice Višehrada do keja pored Vltave u centru grada, organizuje inicijativa "Nećemo Čehe u Češkoj", poznata po uspješnim parodijama govora mržnje radikalnih nacionalista i neonacista.

Galerija

Bonus video: