Okončan još jedan "Durmitor art eko festival"

Uprkos vremenskim poteškoćama organizatora, zanimljiv program privukao je veliku pažnju mještana i turista
158 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 13:15h

Drugi po redu "Durmitor art eko festival" uspješno je završio dvodnevno trajanje. Organizatorima vrijeme nije išlo na ruku pa su značajan dio manifestacija umjesto u, za tu svrhu izgrađenom amfiteatru na obali Crnog jezera, obavili u sali Centra za kulturu. I pored toga, zanimljiv program privukao je veliku pažnju mještana i turista.

Ta okolnost nije poremetila ni planirani tajming. Sve je počinjalo iz Info bašte u strogom centru grada, baš tamo gdje su organizatorke festivala Olivera Zorić i Ana Zarubica prije tri ljeta ilegalno uradile mural pauka, nijhovo simbolično prisjećanje na lokaciju nekadašnje autobuske stanice.

Kroz grad su djelovati umjetnici izrađujući murale i mozaike po zidovima u gradu. U centru za kulturu žabljački umjetnici priredili su izložbu svojih radova. Tu je i popularni Zonjo iz "Buksovaca" prikazao pet epizoda dokumentarne serije "Energetska efikasnost nije mogućnost, ona je moć" koju je nedavno snimao na ovim prostorima.

U toj sali nastupio je i Teatar u vazduhu "Lucifido" i predstavom "TV program". Prostor iza Centra za kulturu bio je noćna scena za audio vizuelni eko miks, kratke video radove o "Žabljačkim TV šumarima" i žurku sa Dj Jazzotron ali i za projekciju filma "Život je lijep".

Članovi kotorskog kluba "Lahor” uspjeli su da na Crnom jezeru organizuju školu jedrenja ali je program audio šumske instalacije sa predstavom Supermarket i lutkarsko pozorište sa predstavom "Čarobni pasulj" umjesto otvorenog amfitatra kraj jezera morali na scenu Centra za kulturu

Kruna uspješne manifestacije bila je u srijedu uveče, koncertom "Who See" u kafeu "Oro" u podnožju Savinog kuka pred više stotina ljubitelja muzike.

Dobrković nastupila i ove godine (Foto: Obrad Pješivac)

Kao i prošlog ljeta na festivalu je nastupila Mira Beba Dobrković iz Novog Sada, umjetnica na svili i akrobatkinja.

"U pitanju je predstava gdje igra nas deset, to je novi vid teatra, mi ga nazivamo teatar u vazduhu pošto se većina tačaka izvodi na rekvizitima za vazdušne akrobacije: svila, trapez i obruč. Predstava ima dosta komičnih momenata, elemente savremenog plesa i cirkuske veštine. To je nešto potpuno novo u Crnoj Gori, čak i u Srbiji, mi smo začetnici tog tipa umetnosti", kazala je Dobrković i istakla da je festival ovakvog tipa potreban, a sama ideja i koncep festivala, kroz umjetnost do ekologije je jako zanimljiv.

Naš komičar Zoran Marković Zonjo u svom stilu "Vijestima" je kazao da "u posljednje vrijeme sve frca od festivala po Crnoj Gori ali je ovaj posvećen jedinstvu prirode i umjetnosti neophodan".

"Očigledno je da nam sa teškim industrijama ne ide i potpuno je normalno da se okrenemo onom što čini okosnicu naše privrede, a to je turizam. Tu granu ekonomije možemo unaprijediti samo ako sačuvamo prirodne resurse koje imamo i od njih napravimo atrakciju, što "Durmitor Art Eko festival" i pokušava uraditi. Drugim riječima, turistima više ne možemo samo nuditi pršutu i priganice, već ih moramo nekako i zabaviti", kazao je popularni Buksovac.

Prošlog ljeta na prilazu Crnom jezeru dugo po završetku prvog "Art eko festivala" trajala je postavka transformersa grandioznih dimenzija. Njegov autor Danilo Baletić iz Podgorice bio je i ovog puta na Žabljaku ali, kako kaže da pomogne organizatorima.

"Za sledeću godinu organizatorke najavile su nešto spektakularno. Neće to biti tipični transformers već čudovište od prirodnih materijala. Ostalo neka bude tajna. Sad sam tu samo fizički i odmah u Podgoricu kako bih nastavio sa pripremama serije od sedam transformersa koje ću 28. septembra izložiti ispred Delta centra", kazao je Baletić.

Direktorice drugog po redu "Durmitor Art Eko festivala" umjetnice Olivera Loka Zorić i Ana Zarubica kažu da je festival apsolutno uspio.

"Uprkos kiši realizovan je cijeli program. U hodu smo mijenjali lokacije pa se problemi nijesu ni osjetili. Utisak je da su posjetioci zadovoljni. Tome su garant brojni umjetnici različitih profilacija. Zadovoljstvo je i odziv žabljačke mladeži, kako volontera tako i umjetnika. Moramo pomenuti Vojina Obradovića, vrijednog momka koji je organizaciono dao veliki doprinos a svojim kreacijama u drvetu i metalu dao i umjetnički doprinos. Pomogli su puno Komunalno preduzeće, Naciolni park, Opština i drugi žabljački subjekti i brojni sponzori", kazale su Loka i Ana i već sada najavili treći festival za avgust naredne godine.

Galerija

Bonus video: