Perle iz egipatskih grobnica napravljene od meteorita

Britanski arheolozi našli su perle 1911. godine u mjestu El-Gerzeh u Egiptu, a istraživanja su pokazala da su napravljene od gvožđa koje je na zemlju palo iz svemira
0 komentar(a)
Lančić, Foto: Sablegreyhound.com
Lančić, Foto: Sablegreyhound.com
Ažurirano: 20.08.2013. 11:07h

Najstariji predmeti od gvožđa koje je napravio čovjek - perle nađene u egipatskoj grobnici staroj više od 5.000 godina, načinjene su od materijala iz svemira - meteorita, saopštili su danas arheolozi.

Britanski arheolozi našli su perle 1911. godine u mjestu El-Gerzeh u Egiptu, a istraživanja su pokazala da su napravljene od gvožđa koje je na zemlju palo iz svemira.

Utvrđeno je da metal od kojih je devet sitnih perli na bogatoj ogrlici, sadrži veliku količinu nikla, fosfora, kobalta i germanijuma.

Pošto tih metala u gvožđu na Zemlji ima samo u tragovima, to pouzdano znači da je materijal od kojeg su napravljene perle, bio dio meteora.

Arheolozi su utvrdili da je to gvoždje u više navrata zagrijevano i kovano što je bio dio postupka za proizvodnju perli.

U 4. milenijumu prije nove ere gvožđe se malo koristilo, a prije svega je korišćen bakar jer je mekši i lakši za obradu od gvožđa.

Bonus video: