Japanski kovčeg "apartmani"

Stanodavci u Tokiju su zbog nedostatka prostora za stanovanje osmislili "geka sema" dom, ili kabine bez vrata i prozora veličine kovčega
1 komentar(a)
geka sema, Foto: Infiniteunknown.net
geka sema, Foto: Infiniteunknown.net
Ažurirano: 20.08.2013. 10:48h

Stanodavci u Tokiju su zbog nedostatka prostora za stanovanje osmislili "geki-sema" dom, ili kabine bez vrata i prozora veličine kovčega, koje su naslagane jedne na druge.

Japanski "apartmani" su spolja vrlo slični ormarićima u svlačionicama, a stanovnici Tokija plaćaju i do 500 eura mjesečno da bi živjeli u njima.

Stanodavci kažu, prenosi portal Građevinarstvo, da je većina tih mikro stanova izdata mladim stručnjacima koji većinu vremena provode na poslu i napolju, koristeći kabine samo za spavanje.

"Geki-sema" dom ima mala vrata i prostor tek toliki da u njega legne odrasla osoba, a može da se namjesti polica i smjesti mali televizor.

Iako je potrebno vrijeme za navikavanje, postoji mnogo ubjedljivih razloga za smanjivanje životnog prostora, kažu stanodavci u Tokiju, navodeći da manji stanovi koštaju manje, niži su i troškovi struje, grijanja i hlađenja, a smanjuju materijalno posjedovanje i omogućavaju život u centralnim gradskim sredinama.

Bonus video: