Jedinstveno takmičenje u Nikšiću: Traženje i čitanje QR kodova

Takmičar pored želje za avanturom i dobrom zabavom mora da ima i telefon koji ima aplikaciju čitanja QR kodova
104 pregleda 9 komentar(a)
Dejan Janjušević, Matija Merdović, Foto: Ivan Petrušić
Dejan Janjušević, Matija Merdović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.08.2013. 10:05h

Da i reklame mogu da "probude" dobre ideje pokazalo je troje Nikšićana koji narednog vikenda organizuju nesvakidašnje ljetnje igre, po prvi put organizovane na ovim prostorima a vjerovatno, kako rekoše, i u svijetu.

"Ideju za 'Ljetnje igre' smo dobili gledajući reklamu za pametne telefone. Na toj reklami neki momak lijepi QR kodove na zidu, dolazi omladina koja slika taj kod i tako sazna gdje je žurka", objašnjava Dejan Janjušević, jedan od organizatora igre.

Drugo dvoje su Marija Marković i Matija Merdović. U čemu se sastoji igra za koju je danas počelo prijavljivanje.

"Na desetak lokacija u centru Nikšića i njegovoj bližoj okolini biće postavljeni QR kodovi koje će takmičari morati da pronađu. Svaki kod će sadržati rečenicu koja asocira na narednu lokaciju, a imaće i kontrolnu riječ. Onaj ko prvi pronađe sve kodove i sastavi rečenicu od datih kontrolnih riječi je pobjednik takmičenja", objašnjava Janjušević.

Takmičar, a to mogu biti pojedinac ili ekipa od najmanje tri člana, pored želje za avanturom i dobrom zabavom mora da ima i telefon koji ima aplikaciju čitanja QR kodova.

"Ukoliko neko nema tu aplikaciju moći će da je skine sa sajta na kome ide prijavljivanje. Moram istaći da je cilj takmičenja zabava, ali i edukacija jer će svaka lokacija biti od kulturno-istorijskog značaja za Nikšić", kaže Dejan.

Za pobjednika je obezbijeđena vrijedna novčana nagrada u iznosu od 700 eura. Drugoplasirani će dobiti 200 eura, trećeplasirani stotinu, a biće i raznih kreativnih nagrada.

Na kraju takmičenja sve učesnike čeka žurka do zore, dobra muzika i besplatno pivo. Za to se pobrinuo generalni sponzor, nikšićka “Pivara”, kao i „Đurković company“, a organizatori očekuju podršku i drugih sponzora.

Svi oni koji žele da učestvuju u prvom takmičenju pronalaženja i čitanja QR kodova mogu da se prijave na web adresu: http://is.gd/summergames.

Hiperveza fizičkog svijeta

QR kodovi, ili najjednostavnije rečeno, slike koje sadrže informacije, su matrični dvodimenzionalni bar-kodovi koje je 1994. godine kreirala japanska korporacija Denso-Wave.

QR je akronim od Quick Response (brz odziv), pošto je izumitelj namjeravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira. Prvenstveno je korišćen za praćenje djelova u proizvodnji vozila, dok se danas koristi u mnogo širem kontekstu, uključujući komercijalne aplikacije praćenja kao i aplikacije koje su orijentisane na pogodnije korišcenje mobilnih telefona.

Korisnici koji imaju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim softverom mogu da skeniraju sliku QR koda, koja će uključiti Internet pregledač i odvesti korisnika na ugrađenu veb adresu.

Ovakav čin povezivanja poznat je kao hiperveza fizičkog svijeta. Korisnici takođe mogu da stvore i štampaju sopstvene QR kodove.

Bonus video: