Britanija ukida zabranu za zdravstvene radnike sa HIV-om

Kompleti za samotestiranje na HIV će, takođe, biti legalizovani od aprila 2014. godine u Velikoj Britaniji da bi se unaprijedilo rano otkrivanje bolesti
0 komentar(a)
Doktor, Rukavice, Foto: Shutterstock
Doktor, Rukavice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2013. 18:26h

Britanska vlada objavila je danas da će ukinuti zabranu da osoblje sa virusom HIV koje radi u državnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi obavlja određene intervencije na pacijentima.

Osoblje koje je na liječenju od virusa HIV moći će da sprovodi sve intervencije iz kojih je trenutno isključeno, što obuhvata i hirurške i stomatološke, ako primaju djelotvornu antivirusnu terapiju, prenio je AFP.

Profesorka Seli Dejvis, britanska zdravstvena zvaničnica, istakla je da ne postoji dokaz da se neko zarazio virusom HIV od zdravstvenog radnika i da je vrijeme da se ukinu zastarjela pravila.

Ona je rekla da poboljšanje terapije znači bi se virus HIV, virus humane imunodeficijencije koji može da dovede do oboljenja side, mogao često držati pod kontrolom i da bi nosioci mogli da vode dug i normalan život.

Kompleti za samotestiranje na HIV će, takođe, biti legalizovani od aprila 2014. godine u Velikoj Britaniji da bi se unaprijedilo rano otkrivanje bolesti.

Bonus video: