Supertunel Ilona Maska: Od Los Anđelesa do San Fransiska za pola sata

Mask kaže da je ideja slična starim pneumatskim cijevima kojima se pošta i paketi šalju između zgrada, ali će koristiti puno manji pritisak i tako sačuvati dosta energije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 12:46h

Uspješni američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask objavio je nacrte "supertunela", ultrabrzog transportnog sistema kojim bi se od Los Anđelesa do San Fransiska putovalo 30 minuta, objavio je u utorak CNN.

Mask, osnivač PayPala i vlasnik kompanija za komercijalne svemirske letove Space-X i proizvodnju električnih vozila Tesla, rekao je da je oko 1.000 radnika iz obje kompanije radilo na projektu, visećoj cijevi koja bi automobile pokretala gotovo brzinom zvuka.

Mask kaže da je ideja slična starim pneumatskim cijevima kojima se pošta i paketi šalju između zgrada, ali će koristiti puno manji pritisak i tako sačuvati dosta energije.

Automobile će kroz cijev vući niz elektromotora, a svaki će automobil sprijeda imati ventilator koji će s putanje micati vazduh.

Taj će se isti vazduh potom potiskivati pod automobil stvarajući vazdušni jastuk na kojem će vozila lebdjeti.

Cijeli sistem pokretaće solarne ploče postavljene na krovu tunela, rekao je Mask.

Sam tunel moguće je izgraditi nad zemljom i slijedio bi smjer autoputa 5 koji povezuje Los Anđeles i San Fransisko.

Mask tvrdi da bi bio šest puta brži i koštao manje od jedne desetine novca potrebnog za izgradnju brze željeznice u Kaliforniji koja se procjenjuje na 70 milijardi dolara.

Galerija

Bonus video: