Opra tvrdi da je bila žrtva rasizma u Švajcarskoj

Slavna američka televizijska voditeljka Opra Vinfri izjavila je američkim medijima da je bila žrtva rasizma tokom nedavne posjete Švajcarskoj
107 pregleda 6 komentar(a)
Opra Vinfri, Foto: Oprah.net
Opra Vinfri, Foto: Oprah.net
Ažurirano: 09.08.2013. 09:49h

Opri Vinfri, jednoj od najbogatijih žena na svijetu, u jednoj prodavnici u Cirihu rečeno je da ne može da pogleda torbicu koja joj se svidjela jer je "preskupa za nju".

"Ušla sam u prodavnicu i rekla ženi, 'Oprostite, mogu li pogledati ovu torbicu iznad vaše glave?', a ona mi kaže, 'Ne. Ta vam je preskupa'", ispričala je Opra na televiziji "Entertainment Tonight". Prodavačica joj je sugerisala da umjesto toga 'baci oko' na one jeftinije.

Opra je rekla da je mirno napustila prodavnicu, ne želeći incident, ali je naglasila da njen slučaj dokazuje da rasizam još postoji.

Njena planetarno popularna emisija "The Oprah Winfrey Show" ne emituje se u Švajcarskoj, a ona je tu zemlju posjetila jer je bila pozvana na vjenčanje pjevačice Tine Turner.

Ovaj slučaj sa Oprom Vinfri došao je u jeku političkog sukoba u Švajcarskoj oko planova nekih gradova da ljudima koji zatraže azil bude zabranjen pristup javnim mjestima kao što su bazeni, biblioteke i sl. Švajcarske grupe za ljudska prava su ovu ideju odmah proglasile aparthejdom.

U Švajcarskoj se trenutno nalazi oko 48.000 ljudi koji traže azil, što je u odnosu na broj stanovnika ove zemlje, dvostruko više nego što je prosjek u drugim evropskim zemljama.

Bonus video: