Prvi hamburger napravljen u laboratoriji

Nakon što je u maju najavljen, dva volontera danas će u Londonu imati priliku da probaju prvi hamburger napravljen u laboratoriji od matičnih ćelija krave.
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 10:43h

Ekipi holandskih naučnika sa univerziteta u Mastrihtu, na čelu sa profesorom Markom Postom, trebalo je šest nedjelja da naprave prvi hamburger "iz epruvete".

Hamburger ima 142 grama, a koštao je 250.000 eura. U vještačko meso su dodati prezla, so, jaja u prahu i začin šafran.

"Hamburger je napravljen od matičnih ćelija krave... Smatraćemo uspjehom ako bude isto izgledao, imao istu konzistenciju, i nadamo se, isti ukus", rekao je Post.

Profesor Mark Post ocjenjuje da je eksperiment značajan pošto bi proizvodnjom u laboratoriji mogla da se pravi neograničena količina mesa, a da se pri tome ne ugrozi životna sredina.

S obzirom na trenutnu cijenu njegove proizvodnje, biće potrebno sačekati neko vrijeme da se ovaj neobični hamburger "bez trunke mesa i masti" nađe u široj ponudi.

Naučnici koji su radili na ovom projektu navode da postoji nekoliko prepreka na tom putu, kako naučnih tako i kulturoloških.

Najprije treba unaprijediti istraživanja kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, što je jedan od uslova komercijalizacije, a zatim ubijediti javnost da napusti meso proizvedeno na tradicionalan način i pređe na "laboratorijske" hamburgere.

Galerija

Bonus video: