"kolonijalno" pecivo

Radikalni islamisti u Alepu izdali fetvu protiv kroasana

"Kroasani u obliku polumjeseca slave evropsku pobjedu nad Muslimanima", ističe se u fetvi Islamista u Alepu
62 pregleda 10 komentar(a)
Kroasan, Foto: Wikipedia
Kroasan, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.08.2013. 19:59h

Šerijatski savjet u istočnom Alepu, koji se nalazi pod kontrolom sirijskih pobunjenika, izdalo je fetvu prema kojoj se peciva kroasani proglašavaju "haramom" (zabranjeno prema Islamskom zakonu) zbog toga što kroasani imaju, prema njihovim riječima, "kolonijalni značaj", prenosi Al-Arabia.

"Kroasani u obliku polumjeseca slave evropsku pobjedu nad Muslimanima", ističe se u fetvi Islamista u Alepu. Ovo je tek jedna u nizu fetvi donešenih u pobunjeničkom dijelu Alepa. Ranije su već date slične naredbe kojima se ženama zabranjuje nošenje šminke a propisane su i specijalne odredbe po pitanju što se smije nositi od odjeće.

Pan-arapski list "Asharq al-Awsat" prenosi da su ovakve odredbe nešto sasvim strano za stanovnike Alepa koji su do sada živjeli u sekularnom društvu u kojem je religija imala umjerenu ulogu. Podsjetimo, znatan broj radikalnih ekstremista u Siriji uopšte nije iz Sirije već su tokom rata ovdje stigli iz drugih država i područja, od Libije i Egipta do Čečenije i Pakistana, uz direktnu asistenciju pojedinih pro-zapadnih saveznika u regionu, u prvom redu uz pomoć Turske, Katara, Jordana i Saudijske Arabije.

Činjenica je da znatna većina stanovnika Alepa i Sirije ne odobrava implementaciju ekstremističkih ideologija u njihovu svakodnevicu što je takođe jedan od bitnih faktora zbog kojih opozicija zadnjih mjeseci trpi sve brojnije poraze u sukobima sa sirijskom vojskom.

Preporučujemo za Vas