Kotorski karneval počinje 1. avgusta

Kruna karnevalskih fešti je 3. avgusta velikom internacionalnom karnevalskom povorkom koja će od 21 sat krenuti od ljetnjeg bazena, glavnom gradskom ulicom do Gurdića
75 pregleda 1 komentar(a)
Karneval u Kotoru, Foto: Ivana Komnenić
Karneval u Kotoru, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 30.07.2013. 13:11h

Dvanaesti Internacionalni ljetnji Kotorski karneval održaće se od 1. do 3.avgusta 2013. Otvaranje karnevalskih fešti uz svečano podizanje zastave Kotorskog karnevala u prisustvu gradskih muzika iz Šibenika i Kotora, mažoretki "Fešta" i brojnih maski biće održano 1. avgusta ispred glavnih gradskih vrata u 21 sat.

Fešta se pola sata kasnije seli u malo ribarsko mjesto Muo na suprotnoj strani zaliva, gdje će biti održana ribarska fešta uz velike količine gavica, vina, piva alla maka.

PR kotorskog karnevala Mirjana Miljanović kazala je da će sa glavne gradske rive privatni brodice sve zainteresovane posjetioce voziti po simboličnim cijenama do Muljanske rive

"Drugog dana karnevalskog programa je jedna novina koja će, nadam se, prerasti u tradiciju, a to su karnevalske igre na vodi koje će se održati na ljetnjem bazenu Primorca 2. avgusta od 20.30 časova. Karnevalske grupe (inostrane i domaće) takmičiće se u brojnim igrama na vodi. Cilj ovih igara je prvenstveno da se pobjegne od protokola koji su sve više prisutni na karnevalima, i da se karnevalske grupe zbliže, kako bi se napravila što pozitivnija atmosfera koja će se završiti karnevalskim koncertom hrvatske grupe Berekini na Trgu od oružja u 23 sata. Biće dodijeljeni pehari za tri najbolje ekipe sa karnevalskih igara", kazala je Miljenović.

Kruna karnevalskih fešti je 3. avgusta velikom internacionalnom karnevalskom povorkom koja će od 21 sat krenuti od ljetnjeg bazena, glavnom gradskom ulicom do Gurdića.

Nakon karnevalske povorke, karnervalske grupe i posjetioci se sele na Trg od oružja, gdje će goste zabavljati Montenegrosingersi i DJ Jovo.

Najbolje inostrane i domaće karnevalske grupe očekuju nagrade u vidu pehara i priznanja.

Pored brojnih karnevalskih grupa iz Kotora, "Karampana","Za despet", "Feral","Gashleri", "Mladi feštađuni","Salamastrani","Kompanjoni", na karnevalu će biti i gosti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, BiH, kao i predstavnici karnevalske grupe Compagna del carro-Staranzano Italija.

Oganizator ljetnjeg karnevala je NVO "Festa" koja je i osnivač ovog projekta. Pokrovitelj događa su Opština Kotor, TO Kotor, NTO i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Sponzori manifestacije su Nikšićko pivo, Boka Group, Jugopetrol, HDL, Lovćen ssiguranje, Knjaz Miloš, Plantaže, Morsko dobro, Studentski dom Spasić-Mašera, OŠ "Njegoš" iz Kotora i brojni drugi.

Bonus video: