borba za obrazovanje

Nova strip junakinja je iz Pakistana, zove se Burka Osvetnica

"Svaka od epizoda odnosi se na neko moralno pravilo koje djeci šalje snažne pouke"
100 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 23:13h

Čudesna Žena (Wonder Woman) i Super Djevojka (Supergirl) dobile su novu koleginicu u svijetu strip junakinja.

Pakistanska Burka Osvetnica je tiha učiteljica koja posjeduje tajne borilačke vještine i svoj identitet krije iza crne burke kada se hvata u koštac sa lokalnim zlikovcima koji žele da zatvore njenu školu.

Njena borba je, u realnom životu, dobro poznata Pakistancima.

Talibani su na sjeverozapadu zemlje digli u vazduh na stotine škola kako bi sprečili obrazovanje djevojaka. Prošlog oktobra, islamski ekstremisti su pucali u glavu 15-godišnje Malale Jusafzaj jer se zalaže za obrazovanje djevojčica.

Akcija animirane serije "Burka Osvetnica" je mnogo manje dramatična: zli momci izazivaju više podsmjeh nego strah, a nisu ni dorasli protivnici prvoj južnoazijskoj nindža djevojci koja knjigama i olovkama barata kao oružjem.

Serija na urdu jeziku je djelo jedne od najvećih pakistanskih pop zvijezda Arona Haruna Rašida koji je želio da ukaže na značaj obrazovanja djevojčica i žena kao i da djeci prenese druge poruke, kao što je značaj zaštite životne okoline i tolerancije prema drugima.

"Svaka od epizoda odnosi se na neko moralno pravilo koje djeci šalje snažne pouke", kazao je Rašid u izjavi za AP.

"Sve je upakovano u čistu zabavu, smijeh, akciju i avanturu", dodao je on.

Odluka da svoju superjunakinju sakrije ispod crne burke - duge haljine koju nose konzervativne islamske žene u Pakistanu i Avganistanu, mogla bi, međutim, da naiđe na kritike, jer mnogi Pakistanci u njoj vide znak netolerancije.

Rašid, za kog se svakako ne može reći da je radikalni islamista, kaže da je izabrao burku kako bi dao "lokalni šmek" seriji koja je prva animirana emisija koja je ikada snimljena u Pakistanu.

"Osvetnica koristi burku da bi sakrila svoj identitet, baš kao i drugi superheroji. Budući da je žena, mogli smo da je obučemo kao Čudesnu Ženu ili Ženu Mačku, ali to ne bi bilo dobro prihvaćeno u Pakistanu", naveo je on.

Radnja serije odvija se u Halvapuru, fiktivnom gradu, smještnom u planinama na sjeveru Pakistana. Pravi identitet Burka Osvetnice je Džija koju je otac naučio karateu.

Kada se ne bori protiv svojih protivnika - korumpiranog političara Vadera i zlog mađioničara Baba Banduka, Džija radi kao učiteljica.

U prvoj epizodi Vadero i Baba Banduk žele da zatvore njenu školu kako bi prisvojili novac koji joj je jedna dobrotvorna organizacija namjenila. 

Kada se ne bori protiv svojih protivnika - korumpiranog političara Vadera i zlog mađioničara Baba Banduka, Džija radi kao učiteljica

"Šta žene traže u školi? One treba da ostanu kod kuće, da peru, ribaju i čiste i rade u kuhinji!", kaže u prvoj epizodi serije jedan od negativaca kog će Burka Osvetnica lako onesposobiti borilačkim pokretima koji podsjećaju na one iz filma "Matriks".

Grupa djece iz jedne škole u predgrađu Islamabada, koja je imala priliku da prva vidi prvu epizodu, s oduševljenjem je propratila način na koji je Burka Osvetnica savladala svoje protivnike.

Serija, koja zasad ima 13 epizoda, počeće da se emituje na pakistanskoj televiziji od avgusta. Na tržištu će se, paralelno sa njenim prikazivanjem, pojaviti i igrica za Ajfone, a biće pokrenut i interaktivni vebsajt.

"Nemoj da se kačiš sa damom u crnom kada krene u napad", jedan je od stihova pjesme koja se može čuti u seriji.

Galerija