Tito među "elitom"

Omiljena ljetovališta svjetskih diktatora

U prilogu je predstavljen bunker u Konjicu u BiH, koji je služio kao atomsko sklonište za bivšeg lidera i komandni centar
14 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 16:55h

Američka televizija CNN napravila je prilog o ljetovalištima i vilama koje su koristili svjetski diktatori, u koje je svrstala Adolfa Hitlera, Josifa Visarionoviča Staljina, Josipa Broza Tita i nekadašnjeg albanskog kralja Zogua.

Prilog je stvoren podstaknut otvaranjem nekadašnjeg Hitlerovog zamka u Bavarskoj za turiste, i u njemu čitaoce pitaju da li odlazak u nekadašnje ljetnjikovce i bunkere tirana pomaže da se nauči istorijska lekcija? "Ili je to rđava usluga onima koji su patili pod brutalnim režimima", dodaje se u tekstu.

Na listi se nalazi Hitlerov zamak "Orlovo gnijezdo" u bavarskim Alpima, u kome je otvoren restoran za posjetioce, a nedavno je najavljeno renoviranje vrijedno 22,5 miliona dolara.

Turisti sada mogu da posjete i jednu Staljinovu daču u ruskom gradu Sočiju, koji će sljedeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

"Sa zasađenim palmama koje su uvezene iz Kalifornije i mjestima za snajperiste ovo je bilo omiljeno Staljinovo mjesto prilikom odlaska iz Moskve. Sada je to mali i donekle neuodoban muzej", navodi CNN.

Musolonijevu rimsku vilu danas može posjetiti za osam eura (Foto: tqn.com)

Vilu Torlonia u Rimu, u kojoj je živio italijanski fašistički diktator Benito Musolini od 1925. do 1943. godine, danas možete da posjetite za osam eura. Danas je u njoj muzej u kome mogu da se vide filmovi iz Musolinijevog vremena.

U grupu ovih diktatora i tirana smješten je i jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, a u tekstu je predstavljen bunker u Konjicu u BiH, koji je služio kao atomsko sklonište za bivšeg lidera i komandni centar. Bunker je do devedesetih godina prošlog vijeka predstavljao tajnu, a ovog ljeta je otvoren kao umetnički projekat sa nizom instalacija.

Galerija