SAD: Bivši marinac ne zna ko je, govori samo švedski

Majkl Boutrajt se ne sjeća ničega iz svog života i, obraćajući se doktorima na švedskom jeziku, tvrdi da je njegovo ime Johan Ek.
15 komentar(a)
Mornarica, Foto: Beta/AP
Mornarica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.07.2013. 15:17h

Američki bivši marinac probudio se u kalifornijskoj bolnici u Palm Springsu sa amnezijom, nakon što je bez svijesti pronađen u jednoj hotelskoj sobi.

Na njegovoj vozačkoj dozvoli, izdatoj na ime Majkla Boutrajta, piše da je rođen na Floridi, ali jedini jezik na kojem trenutno umije da se sporazumijeva je - švedski.

Ne sjeća se ničega iz svog života i, obraćajući se doktorima na švedskom jeziku, tvrdi da je njegovo ime Johan Ek, prenosi Hafington post.

Doktori tvrde da Boutrajt pati od vrste amnezije koja onemogućava bolesnika da formira nova sjećanja, ali je takođe u stanju u kojem se ne sjeća svoje prošlosti i u kojem je prisvojio novi identitet.

Bivši marinac je veliki dio života proveo u Švedskoj, pa ne čudi da govori tim jezikom, a njegov portfolio kaže da je nakon studiranja u Mičigenu diplomirao u Štokholmu.

Britanski Telegraf je prije dva mjeseca objavio članak o čovjeku sa "sindromom hodajućeg mrtvaca" koji je tvrdio da je mrtav, ali, za razliku od Boutrajta koji je dugo vremena živio u Švedskoj, Englez Alun Morgan je govorio tečnim velškim, iako se prije nesreće nije bavio izučavanjem tog jezika.

Bonus video: