Džoni Dep najavio kupovinu kompleksa Ranjeno koljeno

Dep je u intervjuu za londonske novine rekao da razmatra kupovinu zemljišta u indijanskom rezervatu Pajn Ridž koje bi vratio plemenu, jer je ono važno za njihovu kulturu
59 pregleda 5 komentar(a)
Džoni Dep, Foto: Mybs.com
Džoni Dep, Foto: Mybs.com
Ažurirano: 13.07.2013. 12:40h

Holivudska zvijezda Džoni Dep navodno je zainteresovan da kupi dio spomeničkog kompleksa Ranjeno koljeno, i tako zaustavi višemjesečno "prepucavanje" aktivista, vlasnika zemljišta i predstavnika sjevernoameričkih Indijanaca.

Dep je u intervjuu za londonske novine rekao da razmatra kupovinu zemljišta u indijanskom rezervatu Pajn Ridž koje bi vratio plemenu, jer je ono važno za njihovu kulturu.

U bici kod Ranjenog koljena, 300 indijanskih muškaraca, žena i dece ubila je Sedma konjica 1890.

"Radim sve što mogu da se to dogodi. To je zemlja sa koje su otjerani, a potom su tamo i masakrirani. To me čini zaista tužnim".

Vlasnik zemljišta Džejms Čivčinski, čija je porodica vlasnik zemlje od 1968. godine, pokušava da proda 16 hektara zemljišta koje je istorijski spomenik i još jednu parcelu, takođe od 16 hektara za 4,9 miliona dolara.

Prodaja je šokirala plemenske starješine koji smatraju da Čivčinski želi da profitira od ubistva njihovih predaka, a za sada se ne zna da li je Dep dao ponudu Čivčinskom.

Predsjednik Oglala Sijuksa Brajan Brever, čije pleme živi na Pajn Ridžu, kaže da ga niko iz Depovog kampa nije kontaktirao kao i da je o Depovim planovima saznao kada su od njega tražili reakciju.

Brever kaže da su on i njegova grupa potomci preživjelih sa Ranjenog koljena i da se nadaju da će uskoro porazgovarati i sa Čivčinskim.

Mogućnost da Dep kupi zemlju Indijanaca izazvala je neka pitanja u starosjedelačkoj zajednici i mnogi smatraju da je motiv iza Depove želje promocija negovog filma "Usamljeni rendžer" koji ne prolazi dobro u biopskopima i gdje Dep igra Indijanca Tonta koji je stereotipno predstavljen kao neko ko loše priča engleski, nosi punjenu vranu na glavi i ima ofarbano lice.

Dep je, takođe, bio u prošlosti kritikovan i zbog toga što ne zna čiju indijansku krv ima - Čirokija ili Krika.

Jedan od predstavnika Oglala Sijuksa, Zora Odlazi smatra da bi Depova kupovina bila lak odgovor za Indijance, ali da bi istovremeno značila da njihovo nasljeđe ima cijenu.

Bonus video: