Kralj Vikipedije: Najzanimljiviji čovjek na internetu

Revoltiran što nije mogao okom da nišani, sam ga je sebi izvadio, a onda je iz taksija izbacio i stakleno oko - zato što ga je iritiralo.
70 pregleda 8 komentar(a)
Adrijan Pol Žislen Karton de Vart, Foto: Commons.wikimedia.org
Adrijan Pol Žislen Karton de Vart, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 12.07.2013. 11:16h

Zašto je generalpukovnik ser Adrijan Pol Žislen Karton de Vart "najzanimljiviji čovjek na Vikipediji"? Pročitajte par pasusa iz njegove biografije, pa ćete shvatiti i sami, preporučuje "Daily dot".

Karton de Vartova lista titula, priznanja i medalja je podjednako dugačka kao i njegovo ime, ali, šta je tačno on uradio da bi dobio ta silna priznanja?

Vikipedija kaže:

„Borio se u Burskom ratu, Prvom svjetskom ratu i Drugom svjetskom ratu na strani Britanske imperije. Bio je upucan u lice, glavu, stomak, zglob, nogu, kuk i uvo. Preživio je pad aviona, uspio je da pobjegne iz ratnog logora i odgrizao je svoje prste kada doktor nije mogao da ih amputira. Nakon svega toga izjavio je - Da budem iskren, zaista sam uživao u ratu“.

Ser Adrijan Pol Žislen Karton de Vart rođen je u Belgiji, ali je tokom godina živio i u Egiptu, Engleskoj, Indiji, Južnoj Africi, Poljskoj i Kini. Studirao je na Univerzitetu Oksford prije nego što ga je napustio kako bi se borio u Burskom ratu.

Revoltiran što nije mogao okom da nišani, sam ga je sebi izvadio, a onda je iz taksija izbacio i stakleno oko - zato što ga je iritiralo.

Vježbao je svaki dan, igrao je polo i odbijao je da nosi italijanska odijela koja je nazivao „to su moja 'švalerska' odijela“. Njegovi prijatelji su mislili da je „divan“ i šalili su se da mu treba odati priznanje za njegov „nepristojan jezik“.

Bio je vojni savjetnik Vinstona Čerčila nakon Drugog svjetskog rata i bio je nezvanični diplomata tokom svakog velikog rata dvadesetog vijeka.

Sa šezdeset godina su mu mlađi generali kazali da je previše star da bi predvodio trupe, ali je bio od toliko nezamjenjiv da je ubrzo vraćen iz penzije.

Godinu dana nakon toga, prokopao je put iz zarobljeničkog kampa i nedjelju dana se pretvarao da je italijanski seljak - iako nije znao ni riječ italijanskog jezika.

Dugo godina potom, "izlomio je kičmu" saplevši se o kokos, ali je naravno, i to preživio i dočekao duboku starost.

Uprkos svim dostignućima, ipak nije imao puno dara za politiku. Umjesto diplomatskih vještina, posjedovao je nevjerovatan entuzijazam kada je rat u pitanju. Ne samo da ga je zvao zabavnim, već je bio zbunjen željom ljudi da žive u miru kada je rat toliko zabavan.

Zaista je nevjerovatno kako do sada niko nije riješio da njegov krajnje neobičan život pretvori u film.

Međutim, Holivud očigledno nema "njuh" da snimi film o jednookom ratnom heroju bez prstiju čiji je omiljeni sport bio lov na divlje svinje i koji je navodno bio nepriznati sin kralja Belgije.

Bonus video: