Pronađen rijedak snimak F. D. Ruzvelta u invalidskim kolicima

Fotoreporteri su sarađivali na skrivanju predsjednikovog invaliditeta, a one koji to nisu činili cenzurisali su agenti tajne službe
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 15:10h

Jedan američki profesor kaže da je našao snimak predsjednika SAD tokom Drugog svjetskog rata, Frenklina Delana Ruzvelta u invalidskim kolicima - koji prikazuje državnu tajnu koja je skrivana do njegove smrti 1945. godine.

Profesor novinarstva na fakultetu u Indijani, Rej Begović, rekao je da je snimak od osam sekudi našao dok je pretraživao Nacionalnu arhivu u Merliendu radi drugog istraživanja.

Film od 8 sekundi snimljen je u vrijeme predsjednikove posjete krstarici "Baltimor" u ratnoj luci Perl Harbur, jula 1944.

Nacionalna arhiva i Biblioteka i muzej Frenklina D. Ruzvelta nisu mogli da kažu da li postoje drugi takvi snimci, ali su potvrdili da su rijetki.

Kad je imao 39 godina, Ruzvelt se razbolio od poliomijelitisa (1921.) i više nije mogao da hoda bez ortopedskih pomagala ili pomoći.

On je u vrijeme svoja četiri predsjednička mandata uoči i tokom Drugog svjetskog rata često bio u invalidskim kolicima, ali daleko od očiju javnosti.

Fotoreporteri su sarađivali na skrivanju njegovog invaliditeta, a one koji to nisu činili cenzurisali su agenti tajne službe, saopšteno je na vebsajtu Ruzveltovog muzeja i biblioteke.

Film od osam sekundi snimljen je u vrijeme njegove posjete krstarici "Baltimor" u ratnoj luci Perl Harbur, na Havajima, jula 1944.

Na snimku od osam sekundi vidi se kako Ruzvelt izlazi kroz vrata i naizgled silazi niz rampu. Invalidska kolica se ne vide dobro jer predsjednika - možda namjerno - zaklanja stroj mornara.

Frenklin Delano Ruzvelt (1882-1945) bio je 32. predsjednik SAD i jedini koji je služio više od dva mandata. Na mjestu predsjednika naslijedio je Herberta Klarka Huvera 1933. i ostao šef države do smrti 1945. Svoju zemlju vodio je u doba Velike ekonomske krize i Drugog svjetskog rata.

Galerija

Bonus video: