Japan: Jakuze pokrenule "časopis za gangstere"

Grupa "Jamaguči gumi" okuplja više od četrdeset odsto japanskih kriminalaca, ali su u protekloj godini izgubili 3.300 članova.
209 pregleda 2 komentar(a)
Jakuza, Foto: Commons.wikimedia.org
Jakuza, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 10.07.2013. 13:23h

Najozloglašenija i najorganizovanija kriminalna grupa japanskih jakuza izdala je časopis za sve svoje članove, koji se, između ostalog, bavi pitanjima poezije i ribolova, piše britanski Skaj.

Glasilo je posvećeno članovima grupe "Jamaguči gumi," za koju se vjeruje da broji 27,700 članova, sa ciljem očuvanja jedinstva grupe, prenio je dnevni list "Sankei šimbun."

Na naslovnici osmostranog biltena predstavljen je Keniči Šinoda, lider zloglasne grupe, koji mlade ljude poziva na poštovanje drevnih vrijednosti i radnih navika.

Šinoda je zabrinut zbog "teških vremena za japansku mafiju" i da se više ne mogu oslanjati na svoj "brend" kao izvor profitabilnosti organizacije, navodi se u dnevnom listu.

Časopis, koji nije dostupan javnosti, u zabavnoj sekciji sadrži i priče o ribolovu, ali i haiku poeziji.

Broj jakuza je značajno opao u posljednjim godinama, i u 2012. su imali 63.200 članova, tj. 7.100 manje u odnosu na 2011. godinu, prema navodima japanske policije.

Grupa "Jamaguči gumi" okuplja više od četrdeset odsto japanskih kriminalaca, ali su u protekloj godini izgubili 3.300 članova.

Baš kao i itailjanska mafija, jakuze se bave kockanjem, krijumčarenjem droge, prostitucijom, reketiranjem, i kompanijskim prevarama.

Bande, koje nisu zakonom zabranjene, kroz istoriju su tolerisane od strane vlasti, uz povremeno negodovanje nekih njihovih aktivnosti.

Jakuze uživaju mitski status u Japanu, gdje su predstavljeni u mnogim filmovima, televizijskim emisijama i časopisima koji "glorifikuju" nasilan stil života pod uticajem samurajskog kodeksa časti.

Bonus video: