"Novi predsjednik" Egipta: Ovaj dječak je osvojio svijet

Ahmed uočava nepravdu pitajući se kako je moguće da neki, poput onih koji vode vijesti, imaju plate od nekoliko miliona egipatskih funti, dok narod traži hranu u smeću
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 15:11h

Ali Ahmed, u videu snimljenom prošlog oktobra, govori o rodnoj diskriminaciji, nepravdi, državnoj ekonomiji i politici Egipta, pri čemu barata nevjerovatnim znanjem i logikom, a ima samo 12 godina, piše Huffington Post.

Ahmed jasno osuđuje egipatsku Muslimansku braću i komentariše stanje u državi porušenoj nemirima nakon što je prošle sedmice vojska uzela vlast u svoje ruke i u srijedu svrgnula predsjednika Mohameda Morsija koji je na položaju bio tek godinu dana.

Muslimanska braća pozivaju na ustanak u Egiptu >>>

Ahmed uočava nepravdu pitajući se kako je moguće da neki, poput onih koji vode vijesti, imaju plate od nekoliko miliona egipatskih funti, dok narod traži hranu u smeću.

Dječaku veoma smeta i rodna neravnopravnost u zemlji i pita se zašto ne postoji Ustav koji bi jednako predstavljao čitav narod. Nije mu jasno i kako to da je samo sedam žena, od kojih su šest muslimanke, u Ustavotvornoj skupštini, a žene čine polovinu ukupne populacije države.

Ahmed kaže da je ta nejednakost izražena i u zakonu koji dozvoljava muškarcima da "disciplinuju" žene, što dovodi do toga da neki od njih pripadnice slabijeg pola prebiju skoro do smrti opravdavajući to "disciplinom". Prema riječima Ahmeda, to jednostavno ne može da funkcioniše, piše Index.hr.

Bonus video: