Riješena misterija čudovišta iz Loh Nesa?

Italijanski geolog Luiđi Pikardi vjeruje da je pukotina Veliki Glen stvorila mit o čudovištu.
73 pregleda 6 komentar(a)
Čudovište iz Loh Nesa, Foto: Telegraph
Čudovište iz Loh Nesa, Foto: Telegraph
Ažurirano: 03.07.2013. 11:14h

Priče o čudovištu iz jezera Loh Nes prisutne su već punih dvije stotine godina, ali reklo bi se da nauka ima objašnjenje za legende stvorene o ovom mitskom biću.

Prema novoj teoriji, glavni "krivac" stvaranja mita o čudovištu iz Loh Nesa zapravo ogromna pukotina skrivena ispod tog škotskog jezera.

Uprkos svim tehnološkim dostignućima modernog svijeta, glasine o škotskom čudovištu, prvi put navodno zapaženom 1806. godine, i dalje su prisutne, ali tome bi konačno mogao doći kraj.

Časopis "Sajentifik Amerikan" prenio je izjavu italijanskog geologa Luiđija Pikardija, koji vjeruje da je pukotina Veliki Glen ta koja je stvorila mit o tajanstvenom podrhtavanju tla, do sada povezivanom sa navodnim postojanjem čudovišta.

"Mnoge posljedice koje su vidljive na površini vode se mogu povezati sa tom velikom podvodnom pukotinom," kazao je Pikardi italijanskoj "La Republici"

Postoje mnogi dokazi koji idu u korist ove tvrdnje, i Pikardi zapaža da su se svjedočenja o navodnom pojavljivanju čudovišta upravo dogodila u periodu najveće aktivnosti ove pukotine dugačke stotinu metara.

"Znamo da je tokom treće decenije dvadesetog vijeka aktivnost pukotine bila na vrhuncu, i sve što su ljudi zapravo vidjeli bile su posljedice koje su podvodni zemljotresi ostavljali na površini vode," rekao je Pikardi.

Bonus video: