Prošlost i sadašnjost Londona na istoj fotografiji

Nevjerovatne fotografije Londonskog muzeja pokazuju koliko se život u engleskoj prijestonici promijenio
172 pregleda 3 komentar(a)
London, Foto: Museum of London
London, Foto: Museum of London
Ažurirano: 01.07.2013. 19:20h

Covent Garden, Piccadilly Circus, Trafalgar Square i druge poznate lokacije u Londonu sada možete vidjeti i na kompjuterski obrađenim fotografijama na kojima se prelamaju slike iz prošlosti sa današnjim izgledom simbola glavnog grada Engleske.

Nevjerovatne fotografije Londonskog muzeja daju nam uvid u neke od značajnijih događaja iz prošlih decenija, ali i pokazuju koliko se život u gradu promijenio.

Piccadilly Circus se vrlo malo promijenio od 1953. godine. Na obrađenoj fotografiji, duh prošlosti je prikazan kroz vojnika kojem čiste cipele.

Poslastičarnica Valerie se kao i 1926. nalazi na istom mjestu - Soho, koji je danas poznat i po noćnom životu, sa puno restorana i barova.

Tu su i fotogradije anti-sindikalnih protesta u Trafalgar Square-u iz 1962, dok je Bank Stanica prikazana nakon što je u blizini pala bomba 1941. godine.

Ljubitelji muzike su prikazani dok 1970. čekaju u redu za festival u Hyde Parku, mjestu na kojem se i danas organizuju veliki događaji.

U danima kada je rijeka Temza bila zaleđena, ljudi, ali i životinje, su se zabavljali klizanjem po ledu. Starija fotofrafija sa Temze napravljena je 1677. godine.

Politička aktivistkinja, poznata kao vođa sufražetskog pokreta, Emelin Pankhrst, prikazana je na fotografiji iz 1914, dok je policajci odvode zbog pokušaja da kralju preda peticiju ispred Bakingemske palate.

Bonus video: