Trogodišnja autistična djevojčica zadivila svijet svojim slikama

Ona slika kao dio terapije, kako bi poboljšala fokus i koncentraciju, a kada su njeni roditelji odlučili da njene radove stave na aukciju slike su dostigle vrijednost i do 830 funti
64 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 18:01h

Trogodišnja Iris Grejs Halmšou pati od autizma i voli da slika.

Ova djevojčica je sa svojim slikama napravila pometnju u umjetničkim krugovima.

Ona slika kao dio terapije, kako bi poboljšala fokus i koncentraciju, a kada su njeni roditelji odlučili da njene radove stave na aukciju slike su dostigle vrijednost i do 830 funti.

(FOTO: irisgracepainting.com)

Slikanje je ovoj djevojčici pomoglo, pa je i njena socijalizacija prilično napredovala, piše Dejli Mejl.

Njeni radovi apstraktni i impresionistički, njene slike podsjećaju na radove čuvenog Monea.

U umjetničkim krugovima već se priča o njenom radu. Privatni kolekcionar je kupio dvije njene slike po cijeni od 1.500 funti, a planirana je i solo izložba njenih radova u Londonu.

Iris ne može da govori, druga djeca joj smetaju i čine je nervoznom, a misli o budućnosti je ispunjavaju strahom i panikom. Ali umjetnost je smiruje i sada je sastavni dio njene terapije.

(FOTO: irisgracepainting.com)

"Kada su ljekari otkrili da Iris pati od autizma, ključno je bilo da pronađamo nešto što bi ona voljela da radi. Odvela sam je u igraonicu, ali to je bilo previše stresno. Imala je slom i nevjerovatan ispad bijesa, grizla je usnu dok nije prokrvarila. Zato sam odlučila da napravim igraonicu kod kuće. Uzeli smo dosta igračaka, ali ona je jednog dana počela da crta i to ju je oraspoložilo" - kaže njena majka Arabela Karter Džonson.

Iris je počela sve više da slika, a kada su njeni roditelji videli da posjeduje nevjerovatan talenat, odlučili su da njenu umjetnost podijele sa svijetom.

Kako je navedeno na njenom blogu, mala umjetnica trenutno traži sponzora za svoju prvu samostalnu izložbu u Londonu.

Galerija

Bonus video: