Gdje je najukusniji sladoled na svijetu?

“Perchè No!” smješten je u Via dei Tavolini, samo dvije minute od poznate firentinske katedrale
200 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 10:15h

Omiljeno ljetnje osvježenje pravi se na hiljade načina i ima isto toliko i ukusa. Pođite s nama na putovanje i pročitajte gdje možete probati najukusnije sladolede na svijetu, prema izboru poznatog magazina „Nacionalna geografija“...

Perchè No!, Firenca, Italija

Još od 1939. godine “Perchè No!”, ili u prevodu “Zašto da ne!” prodaje sladoled intenzivnog ukusa koji se svakodnevno proizvodi u ovoj sladoledarnici. Izbor je više nego raznolik, no među omiljenima su kombinacija meda i sezamovih semenki, zeleni čaj i kafa s komadima čokolade.

“Perchè No!” smješten je u Via dei Tavolini, samo dvije minute od poznate firentinske katedrale.

Vaffelbageriet, Kopenhagen, Danska

Zabavni park Tivoli dom je najpoznatijeg danskog sladolednog 'outleta' sa stogodišnjom tradicijom. Specijalitet je sladoled poslužen u kornetu od vafla zvanog amerikaner koji prima do četiri kugle na koje potom idu preliv od sirupa, umućuene pavlake i razni drugi prilozi.

Vrtovi Tivoli nalaze se u središtu Kopenhagena i otvoreni su od sredine aprila do kraja septembra, a uz razne koncerte i zabavu nude čak 40 restorana.

A’jia Hotel, Istanbul, Turska

Rijetko šta je romantično kao šetnja Bosforom, posebno još ako jedete i sladoled na terasi hotela A’jia, smještenog u preuređenoj vili iz 19. vijeka. Dom sladoleda od vanile, sorbeta od marakuje i tradicionalnog turskog sladoleda od kozjeg mlijeka – dondurma.

Ice Cream City, Tokijo, Japan

Uz desetinu štandova koji nude više od 300 raznih ukusa tokijski Ice Cream City mjesto je gdje možete da probate najčudnije sladolede na svijetu. Ukusi poput piletine u soji, orhidejinog korijena, morske soli ili jegulje samo su neki u moru neobičnih ideja.

No, ljubiteljima konvencionalnih ukusa nude se i italijanske ili američke verzije ovog omiljenog dezerta.

Capogiro Gelato, Filadelfija, SAD

Napravljeni od najsvježijih namirnica poput mlijeka s amiških farmi, sladoledi i sorbeti koji se svakodnevno prave u Capogiro Gelato imaju mnogo jedinstvenih ukusa. Među njima su madagaskarska burbon vanila, 'melograno' (šipak), nocciola Piemonte (lješnik), saigonski cimet, tajlandsko kokosovo mlijeko (s malo ruma) i zucca (tikva). Capogiro ima čak četiri sladoledarnice u Filadelfiji.

Galerija

Bonus video: