Kokoške su pametnije nego što mislite, one razumiju i fiziku

Kokoške, kaže ona, pokazuju inteligenciju već nekoliko sati nakon što se izlegu iz jajeta. Već tako male, one mogu da prate brojanje do pet
574 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2013. 14:34h

Kokoške, prema poslejdnjim istraživanjima, mogu da savladaju brojne kompleksne vještine, među kojima su i neke matematičke radnje, samokontrola i osnove građevinskog inženjerstva. Za razliku od njih, djeca sličan nivo znanja dostižu tek nakon navršene četiri godine, pa bismo možda mogli da dvaput razmislimo prije nego nekome drugi put kažemo da ima "pileći mozak".

Kristin Nikol, profesor na Univerzitetu Bristol i stručnjak za životinje, već 20 godina provodi istraživanje o ponašanju kokošaka i kaže da je sasvim pogrešno smatrati ih glupima, prenosi Daily Mail.

Kokoške, kaže ona, pokazuju inteligenciju već nekoliko sati nakon što se izlegu iz jajeta. Već tako male, one mogu da prate brojanje do pet, a kad im se ponude dvije grupe plastičnih jaja, skoro bez izuzetka biraju onu koja sadrži veći broj jaja.Isto će uraditi i kada ih naučnici pokušaju prevariti premještanjem jaja iz jedne grupe u drugu.

Nikol je radu "Inteligentna kokoš" navela da se pilići rađaju i sa određenim stepenom razumijevanja fizike. To dokazuju eksperimentom u kojem su ptice pokazale mnogo više interesa za skice građevina koje se mogu izgraditi, nego za one koje prkose zakonima fizike.

I dok je bebama potrebno skoro godinu dana da shvate da ono što im nije na vidiku, ne znači da ne postoji, pilići to shvataju odmah.

Pilići odmah pokazuju i osnovnu empatiju, sklonost planiranju i samokontroli. Tako će recimo brzo shvatiti da što budu duže čekali prije nego što počnu da jedu, duže će im biti omogućen pristup hrani.

Studije su pokazale da djeca nisu sposobna za ovakvu vrstu mentalne manipulacije prije nego što napune četiri godine.

'Kokoške možda ne mogu značajno doprinijeti matematičkom, naučnom ili literarnom svijetu, ali imaju kapacitet za svladavanje vještina i razvijanje sposobnosti za koje bebama ljudi trebaju mjeseci ili godine. S druge strane, ne bi trebalo da pretjerujemo sa tim. Nijedna kokoška još nije napisala ocjenu ljudske inteligencije", rekla je Nikol.

Bonus video: