Zašto je vježbanje bitno za pse?

Ukoliko ih spriječite da iskazuju svoju pravu prirodu, to može dovesti do frustracije
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 18:36h

Život sa psom ima mnogih prednosti, ali jedna od najvećih svakako jeste prilika da ustanemo sa kauča i krenemo u prirodu kako bismo zajedno uz njih imali fizičku aktivnost. Psima je vježbanje važno podjednako kao i ljudima.

Kao i kod ljudi, danas postoji sve veći broj gojaznih pasa – samo u Americi postoji između 20 i 40 odsto pasa koji su po kriterijumima veterinara gojazni.

Gojaznost sprečava pse da uživaju u brojnim fizičkim aktivnostima ali smanjuje i njihovu izdrživost, brzinu i psima je znatno teže da na kraj izađu sa vrućinom.

Gojaznost je takođe povezana i sa brojnim medicinskim problemima.

Psi su po prirodi aktivni, poput njihovih predaka vukova

Ukoliko fizičke i zdravstvene prednosti vježbanja nisu dovoljne, razmislite i o problemima ponašanja koji se mogu javiti kod psa.

Psi su po prirodi aktivni, poput njihovih predaka vukova.

Ukoliko ih spriječite da iskazuju svoju pravu prirodu, to može dovesti do frustracije koja se može manifestovati na brojne načine kao što su hiperaktivnost, lajanje, kopanje, jurenje za repom i uništavanjem stvari po kući.

Nemojte mislite da je dovoljno samo psa pustiti u dvorište ili ga odvesti u park. Psima je potrebno društvo i stimulacija.

Prije nego što krenete da pripremate program vježbanja za vašeg psa, bilo bi dobro da se konsultujete sa veterinarom. Želite da budete sigurni da je vaš pas dovoljno zdrav da može da izdrži fizičku aktivnost.

Naravno, treba obratiti pažnju i na godine psa, rasu i njegove potrebe.

Nikada nemojte voditi psa sa sobom na trčanje ukoliko je mlad i nije završio sa rastom – ali mu možete dozvoliti da šeta i trči njegovim sopstvenim ritmom.

Takođe, ukoliko ga vodite u šetnju gledajte da asfalt nije previše vruć za njegove šape i izbjegavajte vrijeme dana kada je temperatura najviša pošto pas neće moći da se hladi kako treba.

Na izbor vježbi može uticati i rasa psa – psi koji su odgajani da budu aktivni određeni vremenski period, poput goniča zahtijevaju više vremena za vježbanje od onih koji su navikli na kraće periode intenzivnog trošenja energije.

Galerija

Bonus video: